Za planirani napad sumnjiči se Al Qaeda

Slika nije dostupna
Scotland Yard je objavio da je u četvrtak tijekom noći na području Londona i Birminghama uhićena skupina osoba koje su tekućim eksplozivom planirali raznijeti 10-ak putničkih zrakoplova i tako počiniti masovno ubojstvo nezamislivih razmjera.


Sve europske zrakoplovne kompanije, uključujući Lufthansu, Air France i KLM, otkazale su sve letove prema Velikoj Britaniji. Aerodromi Heathrow i Gatwick u potpunom su kaosu, a i zračna luka u Birminghamu zatvorena je za sav promet. 

Prema policiji, teroristi su namjeravali u 10-ak zrakoplova detonirati tekući kemijski eksploziv prokrijumčaren u ručnoj prtljazi, a meta napada vjerojatno su trebali biti letovi iz Velike Britanije za Sjedinjene Države.

Uhićena je 21osoba, no glasnogovornik policije to nije želio potvrditi.
Britanija za 'dlaku' izbjegla katastrofu nezamislivih razmjera

Uhićenja je potvrdio i dužnosnik Scotland Yarda Paul Stephenson, no nije želio otkriti nacionalnost uhićenih.
Napomenuo je samo da su "teroristi planirali počiniti masovno ubojstvo nezamislivih razmjera".

Premijer Tony Blair, koji se nalazi na godišnjem odmoru na Barbadosu, obavio je hitan telefonski razgovor američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom o događanjima u svojoj zemlji.
Stručnjaci za terorizam sumnjaju na Al Qaedu

Iako još nema nikakvih službenih informacija, analitičari smatraju da je napad organizirala Al Qaeda.

- Jedina skupina koja kani i koja ima sredstava za planiranje napada takvih razmjera je Al Qaeda i ćelije koje slijede njezinu ideologiju, rekao je Rohan Gunaratna, voditelj Studija o terorizmu pri Institutu za proučavanje obrane i strategije u Singapuru.

Nakon uhićenja, mjere sigurnosti pojačane su na svim britanskim zračnim lukama i na svim letovima.

Britanska sigurnosna služba MI5 podigla je također razinu opasnosti u zemlji s "ozbiljne" na najvišu "kritičnu", što znači da teroristički napad smatra neminovnim.

Zrakoplovna tvrtka British Aiways zabranila je, po nalogu vlade, unošenje bilo kakve ručne prtljage u sve zrakoplove koji trebaju uzletjeti iz britanskih zračnih luka.

Povezane teme