Isplanirao napad 7. listopada

Ovo je novi čelnik Hamasa, Izraelci ga love mjesecima: "Nećemo stati dok ga ne ulovimo, živog ili mrtvog"

Yahya Sinwar, novi politički vođa Hamasa Foto: Afp
Yahya Sinwar jedan je od glavnih arhitekata napada na Izrael 7. listopada. Sve do tada krije se u Gazi.

Hamas je i službeno objavio da je Yahya Sinwar njihov novi vođa, nakon što je prošlog tjedna u Teheranu ubijen Ismail Haniyeh, dotadašnja čelna Hamasova politička figura.

Sinwar je inače bio vođa Hamasa u Gazi te ga se smatra glavnim planerom napada 7. listopada 2023. i pokolja u južnom Izraelu kada je ubijeno više od 1200 ljudi, a 251 uzeto za taoce, nakon čega je Izrael krenuo u vojnu misiju u Pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo Načelnik Trnova Uhićen jedan od najbogatijih političara u BiH: Na bankovnom računu pronađene vrtoglave cifre spornog podrijetla

Pročitajte i ovo Prazni vezovi u marinama Podbacila i nautička sezona? Cijene previsoke i bogatim gostima: "Pitaju se kako si domaći ovdje uopće mogu priuštiti osnove za život"

Otad se skriva u Gazi, a izraelska vojska u veljači je objavila video na kojemu je Sinwar s članovima obitelji unutar jednog od Hamasovih tunela.

"Lov na njega neće stati dok ga ne ulovimo, živog ili mrtvog", poručio je tada glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Na čelo Hamasa izabralo ga je vijeće shura, savjetodavno tijelo u kojemu glas ima 50 članova iz Gaze, Zapadne obale, dijaspore kao i dio zatvorenika u izraelskim zatvorima.

"Sinwar je sada najmoćnija figura Hamasa, i to je sada službeno", zaključio je za Channel 12 analitičar Ohad Hemo, prenosi Times of Israel.