Je li konačno odlučio?

Vučić odbio Putinov poziv: "Ipak postoje crvene linije u našoj vanjskoj politici koje nećemo prijeći"

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Foto: Afp
U ruskome Kazanju u srijedu je otvoren samit BRICS-a, na kojem je Aleksandar Vučić odlučio ne sudjelovati, iako je bio pozvan. U srpskoj javnosti ovaj je čin pokrenuo debatu oko važnog pitanja za Srbiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije sudjelovao na samitu BRICS-a, kojeg je Vladimir Putin otvorio u srijedu u Kazanju u ruskoj Republici Tatarstanu. 

Iako je pozivnicu za sudjelovanje na samitu primio telefonskim putem od ruskog predsjednika, Aleksandar Vučić odlučio je ne sudjelovati.

Zbog toga se u srpskoj javnosti postavilo pitanje može li se zaključiti da se srpski predsjednik odlučio za "europski put" odnosno je li njegov neodlazak bio autonpmna ili odluka pod pritiskom, piše N1 Srbija.

"Ja mislim da se on strahuje, psihološki i iracionalno, od odlaska u Rusiju i susreta s Putinom, jer je svjestan da njih više laže nego Zapad“, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

U Kazanj je umjesto predsjednika Vučića na BRICS otišao potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin. Kako tvrdi Jelica Minić iz Europskog pokreta u Srbiji, Vučićev neodlazak "pokazatelj je značaja odnosa koji Srbija ima s Bruxellesom“.

O tome je li Vučićev odlazak na sastanak u Bruxelles samo odluka koja predsjedniku Vučiću "odgovara u trenutku", odgovorio je Stefan Vladisavljević iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

"I pored priličnih nedosljednosti u tom nekom europskom putu ipak postoje neke crvene linije u našoj vanjskoj politici koje nećemo prijeći, je li pod vanjskim pritiscima ili je to autonomna odluka? Vjerojatno i jedno i drugo“, tvrdi Vladisavljević.

"Srbija je presjekla jer ovo je bilo veliko raskršće i da je ovo najbitnija politička odluka predsjednika od početka rata u Ukrajini. Mislim da smo na taj način kupili vrijeme i određeni kredibilitet u očima EU-a i SAD-a“, rekla je Strahinja Subotić, stručnjakinja za međunarodne odnose.

BRICS je osnovan  2009. godine, a zemlje osnivačice bile su Brazil, Rusija, Indija i Kina. 2010. pridružila im se Južnoafrička Republika. Ove godine pridružili su im se Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pročitajte i ovo BUDNI PLAVCI 31-godišnjakinja iz autobusa pala na granici: Policajcima je bila sumnjiva zbog jedne stvari

Pročitajte i ovo velika tuga FOTO Posljednji ispraćaj Ante Ćorušića: Kolona ljudi na Mirogoju, među njima i brojne poznate osobe

Pročitajte i ovo np sjeverni velebit Povratak rijetke vrste životinje koja na našim područjima nije viđena više od 70 godina