PUT BEZ POVRATKA

Rusija skriva broj poginulih, velika istraga pokazala tragičnu istinu: "Šalju ih u mljevaonicu mesa"

Ruski vojnik Foto: Getty Images
BBC Rusija i nezavisni internetski portal Mediazone proveli su iscrpno istraživanje kako bi poimence skupili imena svih poginulih Rusa čiji je identitet bio otkriven u službenim izvješćima, otvorenim izvješćima, medijima ili na društvenim mrežama te su došli do brojke od 70.000, no pretpostavka je da ih je puno više.

To iscrpno istraživanje pokazalo je da je glavnina trenutačno poginulih Rusa dobrovoljno došla u vojsku. To je prvi put od početka rata u veljači 2022. da su dobrovoljci ti koji najviše ginu na bojištu.

Od 70.000 poginulih, dobrovoljaca je 13.781 ili 20 %, s tim da broj žrtava dobrovoljaca posljednjih šest mjeseci nadmašuje žrtve svih drugih kategorija vojnika: profesionalnih, mobiliziranih, plaćenika i pomilovanih zatvorenika.

Od listopada prošle godine brojka tjedno stradalih dobrovoljaca nije pala ispod stotinu, a znala se popeti i do 310 mrtvih, javlja BBC.

Nema zemlje za starce

Priča o Rinatu Husnijarovu tipična je za mnoge poginule vojnike dragovoljce. Bio je iz Ufe u Baškortostanu i radio je dva posla kako bi skrpao kraj s krajem - u tramvajskom skladištu i tvornici šperploča. Imao je 62 godine kada je u studenom prošle godine potpisao ugovor s ruskom vojskom.

Na bojištu je poživio manje od tri mjeseca i poginuo je 27. veljače. U njegovoj osmrtnici na jednoj lokalnoj internetskoj stranici opisan je kao "vrijedan, pristojan čovjek".

Prema skupljenim podacima koji su analizirani, većina muškaraca koji se dobrovoljno prijave za vojsku dolazi iz malih gradova iz dijelova Rusije u kojima je jako teško naći stabilan i dobro plaćen posao.

Većina ih se dobrovoljno prijavila, mada borci za ljudska prava tvrde kako je bilo prisila i prijetnji kod "dobrovoljaca" iz Čečenije. Također, mnogi dobrovoljci žale se da nisu razumjeli ugovore koje su potpisali s državom jer na njima nema datuma završetka službe, pa su bezuspješno apelirali i prokremaljske medije i novinare da im pomognu.

Plaće u vojsci su od pet do sedam puta veće od prosječnih plaća u slabije razvijenim dijelovima Rusije, a i vojnici dobivaju mnoge socijalne naknade, poput dječjeg doplatka i poreznih olakšica.

Većina dobrovoljaca poginulih na bojištu bilo je u dobi između 42 i 50 godina. Najstariji poginuli dobrovoljac imao je 71 godinu, a sve skupa 250 poginulih dobrovoljaca bilo je starije od 60 godina.

Žrtve taktike

Glavni krivac za taj skok u broju poginulih među dobrovoljcima je to što ih zapovjedništvo šalje u najzahtjevnije dijelove bojišta, poput donjecke regije na istoku Ukrajine, slabo obučene, a još slabije opremljene za rusku taktiku "mljevaonice mesa", prema kojoj se šalju vojnici u valovima ne bi li iscrpili ukrajinsku obranu i otkrili njihove slabosti ruskoj artiljeriji.

Potezi ruske vlade jasno pokazuju da nemaju namjeru prisiliti vojnike u vojsku novim krugom mobilizacije, nego pojačavaju pozive za dobrovoljce, kao i poticaje koje im dijele. Lokalni dužnosnici dobili su naređenje da nađu nove dobrovoljce, a najčešće ih traže na internetskim stranicama za pronalazak posla te također kontaktiraju i one koji imaju dugove i ovrhe.

Pročitajte i ovo Najavljen Dugi ženski marš Solidarnost sa ženama: "Mihaelin ubojica mora biti primjereno kažnjen, a svi odgovorni u slučaju ginekologa trebaju podnijeti ostavke"

Pročitajte i ovo U Koprivnici VIDEO/FOTO Helikopter hitne pomoći sletio na školsko igralište

Povezane teme