Ozbiljna eskalacija

VIDEO Dramatično obraćanje Zelenskog: "Imamo informacije, došlo ih je 12.000"

Volodimir Zelenski u obraćanju naciji Foto: screenshot/mreža X
Vojna suradnja Sjeverne Koreje i Rusije mogla bi imati ozbiljne implikacije. Volodimir Zelenski pozvao je saveznike na vršenje većeg pritiska na Rusiju.

Volodimir Zelenski u utorak se putem mreže X obratio naciji te se osvruno na sudjelovanje sjevernokorejskih vojnika u ruskim napadima na Ukrajinu.

Kako tvrdi Zelenski, u pripremi su dvije jedinice sjevernokorejskog vojnog osoblja, potencijalno dvije brigade od oko 6000 vojnika svaka.

U svojem obraćanju rekao je da Ukrajina ima informacije o pripremama dvije postrojbe, moguće i do 12.000 ljudi, koje bi se borile u ratu na ruskoj strani.

"Ovo je izazov, ali znamo kako na njega odgovoriti. Važno je da naši partneri na to ne zatvaraju oči", rekao je.

"Zahvalan sam svim zemljama i čelnicima koji su osudili uplitanje Sjeverne Koreje u ruski rat. Jasno je da u Pjongjangu, kao ni u Moskvi, ne cijene ljudski život. Ali svi smo zainteresirani da se ovaj rat završi, a ne da se produži.

Zato moramo zajedno zaustaviti Rusiju i njene saveznike. Ako Sjeverna Koreja može intervenirati u ratu u Europi, očito je da nije bilo dovoljno pritiska na ovaj režim.

Ako Rusija još uvijek može proširiti i proširiti ovaj rat, onda svi u svijetu koji ne pomažu da se Rusija prisili na mir, zapravo pomažu Putinu da vodi ovaj rat. Agresore treba zaustaviti. Očekujemo čvrst, konkretan odgovor svijeta. Nadamo se, ne samo na riječima", zaključio je.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

O ovoj temi u britanskom parlamentu govorio je i John Healey, ministar obrane.

"Vrlo je vjerojatno da se premještaj sjevernokorejskih trupa u Rusiju već započeo. Time sjvernokorejski vojnici podupiru rusku agresiju na europskome tlu. Ova činjenica šokantna je koliko i očajna", rekao je te podsjetio da Sjeverna Koreja izravno krši mnoge UN-ove regulative i time što Rusiji šalje oružje i streljivo.

"Njihova suradnja predstavlja širenje agresije s kojom se NATO i G7 moraju suprotstaviti", rekao je ministar Healey.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Mark Rutte, glavni tajnik NATO-a, u kratkoj je objavi na mreži X objavio da je kao rezultat "značajne eskalacije" koju bi označilo sudjelovanje sjevernokorejskih trupa u ruskoj agresiji protiv Ukrajine razgovarao s predsjednikom Južne Koreje o suradnji te zemlje s NATO-om.

Pročitajte i ovo zaposlena preko 25 godina Vjeroučiteljica ošamarila učenika, još uvijek radi u školi: O svemu se oglasila i ravnateljica

Pročitajte i ovo BUDNI PLAVCI 31-godišnjakinja iz autobusa pala na granici: Policajcima je bila sumnjiva zbog jedne stvari

Pročitajte i ovo "Župan se nije htio javiti" VIDEO Žena stala pred Plenkovića i prekinula svečanost: "Znate li tko sam ja?"