Vruća situacija

Stručnjak o kaosu na Bliskom istoku: " Ako Iran u idućih 96 sati izvrši odmazdu sve opcije za Benjamina Netanyahua su otvorene"

Vojni analitičar Ivica Mandić je za Dnevnik Nove TV komentirao situaciju na Bliskom istoku.

Vojni analitičar Ivica Mandić je za Dnevnik Nove TV komentirao rat između Izraela i Hezbolaha te pojasnio radi li se o konačnom sukobu na Bliskom istoku.

"Paradoksalno je da to ovisi o reakcijama Irana i Izraela. Ako Iran u idućih 96 sati izvrši odmazdu, kako je to činio prije, raketnim napadom na Izrael, onda su sve opcije za Benjamina Netanyahua otvorene. Jedna od tih opcija je uništenje nuklearnog projekta Irana, a onda bi taj sukob eskalirao", rekao je Mandić.

"Što se tiče Hezbolaha, on je u strateškom i operativnom smislu pretrpio štetu infiltracijom izraelske službe u njihove redove, a pretrpio je i taktičku štetu. Pitanje je koliki je njegov potencijal da uzvrati", dodao je.

Izraelske snage koje su dosad raspoređene na ulazu u Libanon, ustvrdio je, neće biti dovoljne za kopnenu invaziju.

"Naučili su oni dosta toga iz rata 2006. godine i treba vidjeti kakva će biti reakcija Irana. Ja predviđam da Iran neće učiniti ništa. Što bi dobio time? Osim zadovoljenja nekakvih najnižih zahtjeva, nećete dobiti ništa napadom na Izrael. U tom smislu mislim da ćemo ovih dana vidjeti ozbiljnu deeskalaciju sukoba", najavio je Mandić.

Mir je sada, nastavio je, izuzetno blizu.

"Koliko god to bilo paradoksalno, mir je – a to podrazumijeva izgradnju Palestine kao države i reguliranje odnosa na Bliskom istoku – izuzetno blizu. Nešto o tome govori i određeno prestrojavanje Ujedinjenih naroda i međunarodnih aktera: takvo rješenje ne bi bilo unilateralno, nego bi ga podržao čitav svijet. Tako da je sada prilika koju se može iskoristiti", zaključio je.

Pročitajte i ovo neće primiti plaću za rujan Tuga, suze i bol u Daruvaru: Tridesetak radnica došlo na posao, ali dočekao ih je otkaz

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima