"Apsolutna budalaština"

Dodik razgovarao s Putinom, pogledajte što su dogovorili: "Radujem se gospodarskom napretku Rusije"

Vladimir Putin i Milorad Dodik Foto: Afp
Na marginama samita BRICS-a susreli su se predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tom prilikom jedan drugom izrazili su podršku, negirajući da Rusija koristi Republiku Srpsku kao poligon za obučavanje proruskih jedinica koje će poslužiti destabilizaciji Moldavije.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim se sastao u Kazanju u Tatarstanu, gdje su ga Rusi pozvali na samit organizacije BRICS, a dvojica političara tijekom susreta u četvrtak kasno navečer potvrdila su kako će jačati suradnju unatoč pritiscima sa Zapada.

U dijelu razgovora koji je emitirao javni servis Republike Srpske (RTRS) Putin je kazao Dodiku kako zna s kojim je kušnjama suočen, ali je uvjeren da ga to neće omesti kako bi zaštitio nacionalne interese.

Dodik je pak Putinu zahvalio na pozivu da dođe na samit BRICS-a kazavši kako bi Republika Srpska željela biti dio tog projekta, ali je suočena s ograničenjima zbog odredbi ustava BiH.

Dodao je kako se raduje napretku Rusije na gospodarskom planu, odnosno neuspjehu sankcija što ih je Zapad nametnuo Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

"To govori o tome da sankcije ne prave efekte koje zapadnjaci žele", kazao je, a pritom se žalio i na sankcije kojima su izvrgnuti on i njegovi suradnici.

Potvrdio je kako RS neće dopustiti da BiH uvede vize građanima Rusije i nastavit će blokirati odluke kojima bi ta zemlja uvela sankcije Moskvi iako su to uvjeti na kojima odlučno inzistira Europska unija kako bi se otvorilo put BiH ka europskim integracijama.

"Apsolutna budalaština"

Novom vrstom pritiska na RS i njega osobno Dodik je okvalificirao tvrdnje da je na području BiH, odnosno na teritoriju RS organizirana obuka proruskih skupina iz Moldavije s ciljem destabilizacije te zemlje. Dodik je to opovrgnuo, a Putin je zanijekao da Rusija ima bilo kakve veze s neredima u zapadnim zemljama.

"To je apsolutna budalaština. Nemamo čak ni alata za organiziranje nekakvih nereda i šetnje u zapadnim prijestolnicama", ustvrdio je Putin, koji tvrdi da se njegova zemlja ne bori ni protiv koga, nego samo štiti svoje interese.

Pročitajte i ovo Kaos na Bliskom istoku Iran se priprema za sveobuhvatni rat, procurili vojni planovi: U jednom slučaju neće učiniti ništa

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Sin lokalnog moćnika dobio dozvolu za kamp, a osvanule kuće s bazenom. No to je tek vrh sante leda: Unutar hotela ostali groblje i spomenik