Istraga u tijeku

Više od 2400 pacijenata u Oregonu dobilo zastrašujuću obavijest iz bolnice: "Možda ste zaraženi"

Ilustracija Foto: Getty Images
Nadležna tijela istražuju slučaj iz Oregona vezano za kršenje protokola u tamošnjoj bolnici, a zbog čega je zaraženo možda i više od 2400 pacijenata.

Više od 2400 bolničkih pacijenata u Oregonu obaviješteno je da su možda bili izloženi zaraznim bolestima kao što su HIV, hepatitis B i C, i to zbog liječnika koji možda nije slijedio odgovarajuće protokole.

Zdravstvena uprava Oregona rekla je da se istražuje kršenje pravila u ustanovama bolničke grupe u Portlandu i oko njega, a istraga se usredotočila na anesteziologa koji je davao intravenoznu anesteziju i primijenio, kako su rekli, "neprihvatljive prakse kontrole infekcija, koje su pacijente izložile riziku od infekcija".

Anesteziolog, koji nije imenovan, više ne radi za grupu, a radio je u dvije ustanove između 2017. i 2023., te u još jednoj šest mjeseci, počevši od prosinca prošle godine.

Pročitajte i ovo Policija objavila upute Dijete u Primoštenu vozilo električni romobil bez kacige: Teško je ozlijeđeno

Pročitajte i ovo Mučenje životinja Kraj nakaradnim zabavama: Inspekcija zabranila štraparijadu!

Dužnosnici su potaknuli pacijente koji su dobili obavijest da dobiju besplatnu analizu krvi kako bi otkrili infekcije, a ako je pacijent pozitivan na testu, bolnica će se javiti kako bi razgovarali o njegovim rezultatima testa i sljedećim koracima, piše Sky News.

"Kada smo saznali da je liječnik prekršio praksu kontrole infekcije, suspendirali smo ga, obavijestili svoje partnere i zatim započeli istragu koja je rezultirala njegovim otkazom. Iako je rizik od infekcije bio nizak, uvedeni su novi protokoli i procedure za sprječavanje sličnih incidenata u budućnosti", poručeno je iz bolnice.