Rat na više frontova

VIDEO Objavljene snimke brutalnog ukrajinskog napada: Zanimljivo je mjesto gdje se ruska baza nalazila

Ratni dronovi, ilustracija Foto: Afp
Kyiv Post objavio je snimke ukrajinskih napada na rusku vojsku u Siriji.

Kyiv Post objavio je nekoliko ekskluzivnih videozapisa i fotografija koje prikazuju nastavak specijalne operacije jedinica Glavne obavještajne uprave (HUR) s ciljem uništenja ruskih vojnih sredstava u Siriji.

Prema izvorima Kyiv Posta unutar obavještajne agencije, grupa Khimik krajem srpnja 2024. izvela je još jedan komplicirani napad na položaje ruskih snaga u Siriji. Meta napada bila je ruska vojna oprema na zračnoj bazi Kuweires, koja se nalazi istočno od Alepa i koju su zauzele ruske snage.

Pročitajte i ovo Iskustvo Srbin došao u Trogir motorom: Kada je rekao odakle dolazi, vlasnik kafića rekao mu je - "Pogledaj mi ruku"

Objavljeni videozapisi navodno prikazuju ključne trenutke napada: prvo je uništen ruski mobilni EW kompleks, a potom su dronovi napali ruske vojne objekte u samoj zračnoj bazi. Napad je navodno izveden dan nakon sastanka u Kremlju između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sirijskog predsjednika Bashara al Assada u srijedu, 24. srpnja.

Zračnu bazu Kuweires kontroliraju i koriste Rusi u vojne svrhe od 2015. godine. Ukrajinska obavještajna služba rekla je za Kyiv Post da je baza također korištena za obuku i transport stranih plaćenika u rat u Ukrajini.

Ruska intervencija u Siriji 2015. godine, koja je prvotno bila usmjerena na podršku režimu predsjednika Assada tijekom građanskog rata, dovela je do toga da su ondje i sada više tisuća ruskih vojnika.

U jesen prošle godine Moskva je prebacila dio vojnika i opreme iz Sirije na bojišnicu u Ukrajini, potencijalno čineći njihove snage u Siriji ranjivijima na ukrajinske napade u regiji. Zbog njihove dugotrajne prisutnosti u regiji, Rusi su stvorili brojne centre za regrutaciju sirijskih plaćenika za rat u Ukrajini.

Pročitajte i ovo U Drnju VIDEO Pogledajte snimku detonacije mina u jezeru: Policija poslala upozorenje