Vajgl: Bilateralni sporazum s Hrvatskom o pitanjima granice podržala bi i EU

Slika nije dostupna
Nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, koji se na parlamentarnim izborima kandidira na listi stranke Zares rekao je tijekom sučeljavanja na komercijalnoj televiziji POP-TV da je sadašnji ministar Dimitrij Rupel u Hrvatskoj postao personifikacijom loših odnosa s Ljubljanom i da to koristi Hrvatskoj.

Vajgl je ustvrdio da Janšina vlada tijekom četiri godine nije riješila nijedno otvoreno pitanje, osim što je prešutno odustala od sporazuma Drnovšek-Račan pristajanjem na arbitražu, što će - kako je dodao - biti problem s kojim će se morati suočiti buduća vlada.

Vajgl je rekao da još uvijek postoji mogućnost da se s Hrvatskom zaključi bilateralni sporazum o granici i da bi to rješenje podržala Europska unija.

Rupel je Vajglu odvratio da govori kao da mu je domovina Hrvatska, a ne Slovenija i da mu je žao što ga je prije 17 godina doveo u slovensku diplomaciju.

Rupel je odnose s Hrvatskom načelno ocijenio dobrima, a dodao je da su jasni i uvjeti koje je slovenska vlada postavila u vezi upućivanja graničnog spora pred treću stranu, o čemu sada razgovaraju međudržavna povjerenstva.

U sličnom televizijskom ogledu Rupel i Vajgl susreli su se i pred parlamentarne izbore 2004. godine, kad su slovensko-hrvatski odnosi bili u središtu zanimanja zbog incidenata u Savudrijskoj vali.

Tada je tada Vajgl bio ministar, a Rupel je nastupao kao stranački kandidat Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) jer je nekoliko mjeseci ranije bio napustio Ropove Liberalne demokrate (LDS). Tada su se unatoč različitim političkim pozicijama i jedan i drugi zauzimali za pravo Slovenije na cijeli Piranski zaljev i ekološko-ribolovni pojas u Jadranu.

Ove godine u središtu parlamentarnih izbora na području vanjske politike nisu odnosi s Hrvatskom nego odnosi s Finskom zbog afere Patrija u vezi s kojom je slovenska vlada Finskoj uputila već dvije protestne note.

Riječ je o već poznatim navodima o korupciji koja je izrečena u emisiji jedne finske televizije, što je Janšina vlada nazvala apsurdnom optužbom lansiranom iz Slovenije, te od Helsinkija tražila službena pojašnjenja.