Ustav instrument za uspjeh EU

Slika nije dostupna
Novi predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac, član demokršćanske stranke, Hans-Gert Poettering ocijenio je u subotu kako je europski ustav 'instrument za uspjeh EU-a'.

Poettering, je za španjolski dnevnik rekao da 'duboko vjeruje' da se proširenje EU-a ne može odvijati, osim pristupanja Hrvatske, ako Unija nema ustava.

'Ustav je instrument za naš uspjeh. Učinit ću sve što je u mojoj moći da bit ustava bude poštivana', dodao je.

'Ne možemo rastezati Uniju dok se ne raspadne. Pozivam one koji žele proširenje EU-a da naprave svoju zadaću kako bi ostvarili potrebne rezultate', kazao je predsjednik Europskog parlamenta.

U interviewu za španjolski dnevnik 'El Mundo' Poettering, koji je izabran za predsjednika Europskog parlamenta 16. siječnja, priznao je da ustav, koji je zamrznut otkako su ga na referendumima odbacili Francuzi i Nizozemci, nije 'savršen' ali čini 'dio rješenja'.

U Madridu, na sastanku organiziranom na inicijativu Španjolske i Luksemburga, 18 zemalja članica EU-a koje su ratificirale ustav su pozvale na pokretanje institucionalne reforme poboljšanjem ustava, ali da se uzmu u obzir brige građana, te su pozvale zemlje su odbacile taj dokument da razjasne svoje stajalište.

Povezane teme