Usprkos turskoj ofenzivi, Kurdi odlučni u obrani sjevernog Iraka

Slika nije dostupna
Pet turskih vojnika i 16 gerilaca Radničke stranke Kurdistana (PKK) poginulo je u nedjelju u nastavku turske ofenzive na sjever Iraka, objavili su turski izvori, dok su Kurdi najavili da će do zadnjeg braniti svoja sela koja napadaju turska artiljerija i vojni zrakoplovi.

Prema neimenovanom turskom izvoru, u ofenzivi je poginulo ukupno 12 turskih vojnika od početka kopnene ofenzive koja se proširila na 15 lokacija u zabačenom, planinskom sjeveru Iraka, prenosi Reuters.

Bijesni zbog napada teške artiljerije i zrakoplova, Kurdi su najavili da će se do kraja braniti protiv turskih snaga.

Turske snage, potpomognute zrakoplovima i topništvom, upale su kasno u četvrtak u autonomni sjeverni Kurdistan kako bi iskorjenili kurdske separatiste koji se skrivaju u tom području i s njega raketama napadaju jug Turske.

Kurdski pobunjenici u nedjelju su priopćili kako su u subotu oborili turski borbeni helikopter u sjevernom Iraku.

"U 15.00 po GMT-u naši su borci pogodili i srušili turski helikopter tipa Cobra", navodi se u priopćenju Ahmeda Daneesa, predstavnika separatističke Kurdske radničke partije (PKK) za odnose s inozemstvom dostavljenom stranim agencijama u Bagdadu. Danees nije naveo druge pojedinosti, ali je kazao da se incident dogodio tijekom borbi u udaljenom području Chamsku u blizini granice.

Turska vojska pojačala je ofenzivu u nedjelju, nakon čega su se, kako javljaju agencije pozivajući se na sigurnosne izvore i svjedoke, autobusi i laka teretna vozila prepuna kurdskih snaga pešmergi mogla uočiti na planinskim cestama snijegom prekrivenog Kurdistana.

Naoružani automatskim puškama AK-47 i glava prekrivenih
tradicionalnim kurdskim turbanima, pešmerge, što na kurdskom znači "oni koji se ne boje smrti" tvrde da će se početi boriti protiv
turskih vojnika ako ostanu predugo.

Pešmerge su se dosad držale po strani u turskoj vojnoj operaciji koja se odvija u rijetko naseljenom planinskom području. Službeni kurdski dužnosnici kažu da je taj teritorij izvan njihove kontrole.

Agencija AP istovremeno prenosi da je šijitski vjerski vođa Moqtada al-Sadr zatražio hitno povlačenje turski snaga i početak pregovora.

"Tražimo da se turske snage odmah povuku iz sjevernog Iraka i da se sukob riješi pregovorima", stoji u priopćenju Sadrovog političkog odbora.

"Pozivamo muslimanskog susjeda Tursku, premijera Tayyipa Erdogana i muslimanski narod da budu čimbenik mira i sigurnosti u regiji", dodaje se u priopćenju izdanom u svetom šijitskom gradu Najafu.

Povezane teme