URAGANSKO UNIŠTENJE

Uragan Milton odnio najmanje četiri života: Florida opustošena razornim vjetrovima, pljuskovima, bujicama, tornadima...

Razorni uragan Milton opustošio je Floridu. Snažni vjetrovi, obilni pljuskovi, bujice i tornada - obrušili su se na tu američku saveznu državu. Poginulo je najmanje četvero ljudi.

Uragan Milton protutnjao je Floridom. Razorni vjetrovi od gotovo 200 kilometara na sat ostavili su veliku štetu. Dva milijuna ljudi je evakuirano. Neki su ipak odlučili ostati kod kuće.

"Udaljen sam jedan stambeni blok od vode i kuća je vibrirala kada su naleti vjetra stvarno ojačali. Dva puta sam povratio jer mi je to uznemirilo želudac. Osim toga sam dobro i kuća je dobro", ispričao je Allan Jarvis, stanovnik Venicea.

Njegov sugrađanin Bill Forquer žali se da su izgubili nove nadstrešnice za parkirališta, kao i da je pristanište uništeno, a na krovu ima oštećenja od stvari koje su letjele.

Milton je izazvao niz tornada diljem Floride. Poginulo je najmanje četvero ljudi. Uragan je donio i goleme količine kiše. U nekim je područjima palo oko 400 litara po četvornom metru. Spasilačke službe pomogle su desecima ljudi. Vlasti pozivaju stanovništvo da ne izlazi van.

"Ako ste kod kuće, ostanite kod kuće dok ne očistimo ulice i ne učinimo ih sigurnima. Možete pogledati van i vidjeti da je sigurno, ali iza ugla može biti srušeni električni kabel ili grana ili čak cijelo stablo", upozorio je Lee Bercaw, zapovjednik policije u Tampi.

Ron deSantis, guverner Floride, kaže da su sve službe na terenu, da procjenjuju štetu, ali da srećom to ipak nije bio najcrnji scenariji, mada je oluja bila zbilja snažna. Prije samog dolaska na kopno Milton je oslabio s najviše pete na treću kategoriju.

"Olujna plima, kao što je prvotno javljeno, nije bila toliko značajna kao ono što smo vidjeli s uraganom Helenom. Trenutačno izgleda da je okrug Sarasota imao najznačajniju olujnu plimu, najvjerojatnije negdje između dva i pol i tri metra. Sjetite se, kod Helene smo imali četiri i pol do šest metara", pojasnio je guverner deSantis.

Milton je treći uragan koji je ove godine pogodio Floridu. Prije samo dva tjedna opustošio ju je i uragan Helene, koji je izazvao više od 20 milijardi dolara štete i odnio najmanje 25 života.

Pročitajte i ovo Poručnik Dan VIDEO Nije želio napustiti svoj brod i pobjeći pred uraganom, evo što se dogodilo s Poručnikom Danom

Pročitajte i ovo 1. AMANDMAN, KAKO DA NE Veliki borac za slobodu govora Donald Trump pokušao spriječiti objavljivanje biografskog filma o sebi

 

Povezane teme