Masovne racije u Ukrajini

VIDEO "Pustite me, pustite!" - mladića izvukli s koncerta i poslali na bojište: "Zelenski ovako brani našu slobodu"

Masovne racije u ukrajinskim gradovima Foto: screenshot/x.com
U većim gradovima diljem Ukrajine vojska i policija provode racije i traže vojno sposobne muškarce koji su dosad uspješno izbjegavali regrutaciju.

Ukrajinske vlasti pokrenule su ciljane racije u glavnom gradu Kijevu, gdje privode osobe čiji se dokumenti ne poklapaju pravim stanjem te na taj način pokušavaju izbjeći služenje u vojsci.

Društvenim mrežama šire se snimke koje prikazuju kako časnici odvlače dvojicu muškaraca iz dvorane u kojoj se odvijao koncert ukrajinskog rock-benda Okean Elzy. Jedan od muškaraca viče da ga puste dok ga trojica policajaca guraju prema mjestu za regrutaciju ispred dvorane ''Palača sporta''.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Masovne racije diljem Ukrajine - Kijev, Lavov, Harkiv, Dinjipro! Love muškarce na ulicama i prisiljavaju ih da se bore na prvim linijama! Zelenski želi još naše krvi, a kaže da brani našu slobodu! Pogledajte našu slobodu", napisala je uz snimke poznata proruska propagandistica Diana Pančenko.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Serija racija posljednjih dana izvedena je u restoranima, klubovima, barovima i koncertnim dvoranama i u drugim većim gradovima kao što su Dnjipro i Harkiv. Oni koji vojnom osoblju odbiju pokazati osobne dokumente ili papire koji potvrđuju da imaju izuzeće od pristupanja vojsci odvođeni su u vojne urede i odmah provjeravani.

Prema ukrajinskom vojnom zakonu, svi muškarci u dobi od 25 do 60 godina sposobni su za vojsku. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštati zemlju.

Zbog velikog nedostatka vojnika Ukrajina je u travnju snizila dob za mobilizaciju sa 27 na 25 godina te na taj način djelomično popunila prazne redove. Dobrovoljci u vojsci trebaju zadovoljiti određene kriterije, kao i proći medicinske i testove fizičke spremnosti. Još u ožujku 2023. objavljeno je da se strani borci koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci ne mogu vratiti kući dok rat ne završi, piše Daily Mail.

The Telegraph je pisao da dio ukrajinskih muškaraca pokušava na sve načine pobjeći iz zemlje kako bi izbjegli mobilizaciju.

"Mobilizacija se počela percipirati kao jednosmjerna karta, gdje je jedini način da izbjegneš vojnu službu da umreš ili postaneš invalid", komentirao je Olaksandr Daniljuk, suradnik vojnog instituta u Londonu.

Prema nekim podacima, od početka rata najmanje 30 muškaraca umrlo je pokušavajući pobjeći iz zemlje. Najčešće pokušavaju napustiti Ukrajinu prelazeći preko rijeka ili teško pristupačnih planinskih prijelaza, pa se u tim pokušajima nerijetko utope ili smrznu.

Pročitajte i ovo tragedija u Zapruđu FOTO Svjedok strašne nesreće u Zagrebu: "Vozač je nakon sudara ispao iz autobusa, koji je nastavio vožnju"

Pročitajte i ovo Rat na Bliskom istoku UZNEMIRUJUĆI VIDEO/FOTO Izrael napadnut dronovima: Deseci ozlijeđenih, ubijeni vojnici, Hezbolah probio obranu