Podnesena ostavka

Politički skandal potresao Ukrajinu: Zlouporabom položaja izbjegli odlazak u vojsku

Andrij Kostin podnio je ostavku Foto: Afp
Glavni državni ukrajinski odvjetnik Andrij Kostin podnio je ostavku nakon političkog skandala.

Glavni ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin u utorak je objavio da podnosi ostavku nakon skandala u kojemu su deseci domaćh dužnosnika navodno zloupotrebljavali svoj položaj da bi dobili status invalida i izbjegli odlazak u vojsku.

Ostavka je uslijedila nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu na kojemu se raspravljalo o tome na koji način spriječiti korupciju i zaobići 'rupe' u zakonu koje se koriste da bi se izbjegao vojni rok.

Kostinov ured nedavno su potresle i optužbe protiv više desetaka lokalnih dužnosnika, uključujući i tužitelje, koji su navodno zloupotrijebili svoj položaj da bi dobili status invalida.

"Glavni tužitelj mora preuzeti političku odgovornost za situaciju u tijelima kaznenog progona Ukrajine", napisao je predsjednik Volodimir Zelenski u oštrome komentaru objavljenom na društvenim mrežama nakon sastanka vijeća.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Nekoliko minuta kasnije uslijedila je Kostinova objava o ostavci.

Donedavni državni odvjetnik je situaciju s lažnim dijagnozama invaliditeta nazvao "nemoralnom" i složio se sa Zelenskim da mora snositi osobnu odgovornost.

"U ovakvoj situaciji smatram da je ispravno podnijeti ostavku", rekao je Kostin.

Pročitajte i ovo "Župan se nije htio javiti" VIDEO Žena stala pred Plenkovića i prekinula svečanost: "Znate li tko sam ja?"

Pročitajte i ovo U POPOVAČI Žena čistila nedavno kupljenu vikendicu, a zbog onog što je pronašla odmah je zvala policiju

Pročitajte i ovo poginuo šef Rebra Policija se oglasila o smrti Ante Ćorušića: Objavljeni detalji tragedije u bolnici