WIKILEAKS

Uhićen Julian Assange: Britanska policija ušla u ekvadorsko veleposlanstvo, vlada mu je povukla azil

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Visoki izvori potvrdili su kako će se Julian Assange "suočiti s pravdom u Velikoj Britaniji". Sjedinjene Države zatražile su izručenje utemeljitelja WikiLeaksa, objavila je britanska policija koja ga je uhitila u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Policija Velike Britanije objavila je kako je danas uhićen Julian Assange. Ekvadorska vlada povukla mu je azil, pa je policija ušla u veleposlanstvo te zemlje, javlja Reuters.

Julijan Assange sklonio se u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku, gdje je optužen za silovanje.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Assange je u proteklih 6 godina živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, no sada kad mu je otkazan azil, odmah je došlo do uhićenja. Do otkazivanja azila došlo je zbog takozvanih INA Papersa, tj. "INA dokumenata" koji su poslani jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju. 

Postoje i sumnje da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama. Dva dana nakon što je Moreno optužio Assangea da opetovano krši dogovor o svom azilu u ambasadi, službeni Quito zatražio je dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno napustiti ambasadu. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

SAD traži izručenje

Assange kaže da strahuje da bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama te da tamo bude optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku, a njegovi su se strahovi ostvarili jer je SAD nakon uhićenja zatražio izručenje. "Radi se o zahtjevu za izručenjem pod članku 73 Zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Westminsterskim sudom", kazala je policija.

Assangeova odvjetnica je rekla da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu "u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem" i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodna silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Assange je sada uhićen te će ga se izručiti nadležnom sudu. Iako se savez Ekvadora i Assangea raspao, Ekvador je zatražio od Velike Britanije da zagarantira kako Assange neće biti izručen u zemlju u kojoj bi ga mogli mučiti ili ubiti, a to je jamstvo, po tvrdnjama predsjednika Morena, i dobio.

Hoće li se u Švedskoj ponovno otvoriti istraga?

Odvjetnica žene koja je tužila Assangea za silovanje u Švedskoj 2010. godine rekla je da će zatražiti da švedsko tužiteljstvo ponovno otvori istragu o tome.

"Sve ćemo učiniti kako bi tužitelji ponovno otvorili švedsku istragu. Želimo da Assange bude predan Švedskoj i suđen za silovanje", rekla je Elisabeth Massi Fritz za agenciju AFP.

Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u svibnju 2017., a tužiteljstvo je objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije. "Ovo je i nama novost, pa nismo imali vremena prikupiti sve informacije. Također ne znamo ubog čega je uhićen. Pratimo razvoj događaja", rekla je državna odvjetnica Ingrid Isgren u priopćenju.

Tužiteljstvo je načelno kazalo da bi se preliminarna istraga mogla ponovno otvoriti ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru, što bi se s navodnom optužbom protiv Assangea dogodilo u kolovozu 2020.

Švedske vlasti optužuju Assangea po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, navodno počinjeno u kolovozu 2010.

U ekvadorskoj ambasadi u Londonu Assange se nalazio od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Assange negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio s njihovim optužbama za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata. (D.B./Hina)