Zarazni virus

WHO oglasio alarm zbog opasne bolesti, prvi slučaj zaraznijeg soja stigao u Europu

Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Europi Foto: Getty Images
U Švedskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Europi. Bolest može biti i smrtonosna.

Virus majmunskih boginja zabilježen je izvan Afrike.

Švedska javnozdravstvena agencija potvrdila je da je zabilježen prvi slučaj zaraze u zemlji. Zaražena osoba vjerojatno se zarazila tijekom boravka u Africi kladom 1, priopćila je agencija.

Osim prijenosa bolesti u Europu, WHO je proglasio svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se virusna bolest iz Demokratske Republike Kongo proširila na susjedne zemlje.

Mboginje odnosno majmunske boginje prenose se bliskim kontaktom s kože na kožu te pričanjem ili disanjem zaražene osobe blizu druge osobe.

Uzrokuje simptome slične gripi te lezije na koži, a može biti i smrtonosna. 4 od 100 slučajeva zaraze završe smrtnim ishodom, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Sudar automobila FOTO Teška nesreća u Velikoj Gorici: Policija je na terenu, ima i stradalih

Klad 1 zarazniji je od klada 2 koji se proširio 2022. Švedska zdravstvena agencija rekla je da se klad 1 "povezuje s porastom težeg oblika bolesti i veće smrtnosti".

Pročitajte i ovo Brojne polemike FOTO Pogledajte podjelu na ovoj bugarskoj plaži: Jedni su oduševljeni idejom, a drugi ogorčeni

Rečeno je da se češće širi kroz bliske kontakte unutar kućanstava i često prelazi na djecu, dok se blaža varijanta uglavnom širila seksualnim kontaktom.