Državna uprava za sigurnost hrane u petak je na svojim internetskim stranicama objavila da je obaviještena o prisutnosti bakterije salmonele u smrznutoj masi za kebab od miješane govedine i purećeg mesa, koje je tvrtka Alebon uvezla iz Poljske kupivši ga od tvrtke Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo.
Preko sustava brzog obavještavanja RASFF primili smo informaciju o prisutnosti bakterije Salmonella spp. u smrznutom goveđe-purećem kebabu distributera Alebon d.o.o uvezenom iz Poljske te provodimo postupak njegova povlačenja/opoziva, objavila je uprava za sigurnost hrane.
Kupcima koji su spomenuti proivod već kupili preporučeno je da ga ne koriste i ne konzumiraju, nego vrate prodavatelju.
Povlačenje s tržišta odnosi se na tri pošiljke ukupne težine 45 kilograma.
Riječ je o novom slučaju zaraženog mesa za kebab uvezenog s poljskog tržišta u Sloveniju.
Nedavno je na slovenskom tržištu bila otkrivena prisutnost salmonele i ostataka veterinarskih lijekova iz pošiljke ukupne težine 5,3 tone mesa pripremljenog za kebab, od čega je prije izbijanja afere sa sumnjivim mesom iz Poljske već bilo kozumirano oko 4 tone.
Salmonela kod čovjeka može izazvati simptome crijevne bolesti koju karakteriziraju povraćanje, bolovi u trbuhu i povišena tjelesna temperatura, ali ne ako je meso dovoljno dobro termički obrađeno. (Hina)