DOKLE?

Novi izraelski masakr u Gazi: Ubijeno 38 ljudi, od toga 14-ero djece

Mrtvi u Gazi Foto: Profimedia
U južnom dijelu pojasa Gaze, u gradu Khan Younisu napadi izraelskih snaga na nekoliko kuća lišili su života 38 ljudi, od toga 14ero djece. IDF tvrdi da su oni samo pucali po vojnoj infrastrukturi i eliminirali palestinske naoružane napadače.

Uz ovaj napad na kuće u Khan Younisu, IDF je izveo i noćni upad u bolnicu Kamal Adwan u području kod grada Džabalija. To je jedna od tri medicinske ustanove koje se bore da nekako funkcioniraju u tom području.

"Od sinoć, u ponoć, tenkovi i buldožeri okupacijske vojske stigli su do bolnice. Počelo je teroriziranje civila, ozlijeđenih i djece jer su oni (IDF) počeli pucati na bolnicu", rekao je Eid Sabbah, direktor bolnićke njege, rekao je u glasovnoj poruci za Reuters.

Rekao je da je, kada se vojska povukla, stiglo izaslanstvo Svjetske zdravstvene organizacije s vozilima hitne pomoći i evakuiralo 40 pacijenata. Izraelski tenkovi vratili su se i počeli pucati na bolnicu, pogodivši njezina skladišta kisika, prije nego što su upali u zgradu i naredili osoblju i pacijentima da odu, rekao je Sabbah.

Izraelska vojska ili Svjetska zdravstvena organizacija nisu komentirali upad u bolnici.

Bolničko osoblje iz sve tri bolnice odbilo je izraelske naredbe da evakuiraju svoje bolnice i ostave pacijente bez medicinske skrbi. Kažu da je više od 800 Palestinaca izgubilo živote otkako je počela nova izraelska vojna ofenziva na sjeveru Gaze.

Kako rat ulazi u drugu godinu, broj poginulih u izraelskoj agresiji u Gazi približava se 43 000, s gusto naseljenom enklavom u ruševinama. Operacija u sjevernoj Gazi potaknula je strahove među Palestincima da izraelske snage čiste područje kako bi stvorile tampon zonu za vojsku nakon rata ili utrle put za povratak doseljenika koji su Gazu napustili 2005. godine. Izrael je zanijekao takve planove i optužuje Hamas za ometanje evakuacije civila kako bi osigurao zaklon vlastitim snagama, što pak Hamas negira.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Užasna nesreća u Zagrebu, automobil završio na krovu: Iz bolnice se oglasili o trima djevojčicama

Pročitajte i ovo Provjereno donosi Nena je i dalje u pokretu, uvijek tu za svoje pacijente, bez obzira na svoju bolest: "Ne planiram se predati"

 

Povezane teme