U Napulju izgorjela dva romska naselja

Slika nije dostupna
Dva romska naselja koja su njihovi stanovnici tijekom noći bili napustili izgorjela su oko podneva u Napulju, na jugu Italije, javila je ANSA.

Dva romska naselja u prigradskoj četvrti Ponticelli koja je bila poprište žestokih prosvjeda Napolitanaca pošto je mladi Rom u subotu pokušao oteti sasvim maleno dijete.

Vatrogasci su tek bili ugasili prvi požar kada je buknuo drugi nekoliko desetaka metara dalje. Kako navodi policija, požari su trebali onemogućiti Rome da se vrate u naselja kada napetost zbog tog događaja popusti.

U utorak ujutro nepoznate osobe su bacile molotovljeve koktele na jedno naselje u Ponticelliju, zapalivši četiri barake, pri čemu nije bilo žrtava.

U utorak navečer više stotina ljudi, među kojima nekoliko skupina mladih s palicama, prosvjedovali su u blizini nekoliko romskih naselja u toj četvrti, bacajući kamenje na Rome.

Rumunji, a osobito Romi rumunjskog podrijetla ne nailaze na dobrodošlicu u talijanskom puku koji ih drži odgovornima za nesigurnost u zemlji.

U Italiji prema službenim podatcima živi oko 342.000 Rumunja, ali katolička humanitarna organizacija Caritas procjenjuje da ih je 556.000. Do tako naglog porasta broja Rumunja u Italiji došlo je nakon ulaska te zemlje u EU u siječnju 2007.

Povezane teme