U Londonu počeli novi pregovori o Kosovu

Slika nije dostupna
Izaslanici SAD-a, EU-a i Rusije u Londonu su započeli novi krug pregovora sa srpskim dužnosnicima o budućem statusu Kosova, izvijestio je britanski Foreign Office.

Trojka Kontaktne skupine, naziv po kojemu je poznata skupina izaslanika, raspravljat će o srpskom oštrom protivljenju neovisnosti Kosova, prije razgovora s čelnicima kosovskih Albanaca. 

Dvije bi se suprotstavljene strane trebale sastati prvi put u
New Yorku na marginama sastanka UN-ove Opće skupštine 28. rujna.

Kontaktna skupina će UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona izvijestiti o napretku na do sada postignutim pregovorima koji bi trebali završiti do 10. prosinca, datuma što ga EU i Washington smatraju krajnjim rokom, za razliku od Rusije. 

'Mislimo kako nije moguće uspostavljati neke umjetne rokove', smatra Lavrov.

Kosovski premijer Agim Ceku, predsjednik Fatmir Sejdiu i srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, među ostalima sudjeluju u pregovorima u Londonu. 

>> Moskva protiv jednostranog priznanja neovisnosti Kosova

Kosovo je i dalje službeno dio Srbije, no pokrajinom od 1999.
privremeno upravljaju UN i NATO, nakon što su NATO-ove snage bombardirale Srbiju kako bi se prekinuo vojni pohod te zemlje protiv kosovskih Albanaca.

'Nadam se da će dvije strane i trojka uspjeti postići neku vrstu
minimalnog konsenzusa. No taj proces ne bi trebao biti vječan', rekao je u Moskvi francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, bivši UN-ov posebni predstavnik za Kosovo, nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Nakon trinaestomjesečnih pregovora koji nisu rezultirali nikakvim dogovorom, Moskva je početkom godine blokirala rezoluciju UN-a što ju je predložio Zapad koja je tražila neovisnost Kosova pod EU-vim nadzorom.

No, Rusija i Srbija inzistiraju na tomu da ishod pregovora bude otvoren. Također su izrazili žaljenje što potpora koju EU i SAD pružaju albanskim zahtjevima za neovisnost, pregovarački proces pretvara u 'smijuriju'.

Kosovskim Albancima ponestaje srpljenja s obzirom da se neprestano odgađa odluka o njihovu zahtjevu te su 'zaprijetili' kako će proglasiti neovisnost nakon 10. prosinca, ukoliko se do tada ne postigne nikakav sporazum sa Srbima.