Izraelski napad

"Ne vraćajte se kući do daljnjega": Ubijeno je pet zdravstvenih radnika

Izraelski napad na Libanon Foto: Afp
Izrael je upozorio libanonske civile na jugu da se ne vraćaju kući do daljnjega.

U izraelskom napadu na južni Libanon ubijeno je pet zdravstvenih radnika, priopćilo je u četvrtak libanonsko ministarstvo zdravstva, a Izrael je upozorio libanonske civile na jugu da se ne vraćaju kući do daljnjega.

Libanonski privremeni premijer Najib Mikati rekao je da Sjedinjene Države i Francuska vode razgovore o prekidu vatre, očito upućujući na diplomatske napore da se sklopi primirje koje je Izrael odbacio prošlog mjeseca. Iz Washingtona ili Pariza zasad nitko nije komentirao te tvrdnje.

Bliski istok je u stanju pripravnosti u strahu od nove eskalacije sukoba u regiji, pošto se iščekuje odgovor Izraela na iranski raketni napad prošlog tjedna.

Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je Izrael tijekom noći pogodio centar civilne zaštite u selu Derdghaiya, desetak kilometara od granice, pri čemu je ubijeno pet bolničara i spasilaca. Izraelska vojska nije se još o tome oglasila.

U izraelskim napadima na Libanon u proteklih godinu dana ubijeno je više od 2100 ljudi. Nije poznato koliko je mrtvih civila, a koliko boraca.

Izrael je u četvrtak potvrdio smrt svog 12. vojnika u kopnenim operacijama u južnom Libanonu.

Izrael je poručio stanovnicima južnog Libanona u objavi na društvenoj mreži X da im je "zabranjen povratak u domove u selima i gradovima do daljnjega zbog njihove sigurnosti".

Pročitajte i ovo Večeras u Provjerenom Sami sebe nazivaju gradom smrada: "Za ovakvu državu više se ne bih borio!"

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Plenković objasnio zašto Milanović nije bio pozvan na samit o Ukrajini: "To je apsurdan vapaj. Da nije smiješno, bilo bi tragično"

Pročitajte i ovo Prašina i blato - svakodnevica Prevareni stanovnci Srebrnjaka: "Ovo je potpuni pakao. Kao da smo se vratili 100 godina unatrag"

Povezane teme