U Istanbulu ubijen novinar

Slika nije dostupna
Turski novinski urednik Hrant Dink, armenskog podrijetla, koji je zbog pisanja o Armencima bio osuđen za vrijeđanje identiteta Turske, ustrijeljen je ispred svoje redakcije u Istanbulu.

Televizija NTV objavila je da je Hranta Dinka, kontroverznog pisca i novinara, oko 14 sati po srednjoeuropskome vremenu, netko ustrijelio na izlasku iz redakcije lista Agosa u središtu Istanbula.

Jedan Dinkov kolega potvrdio je za Reuters kako je novinar mrtav, a policija još nije objavila druge podatke.

Prošle je godine Dinku 53-godišnji turski prizivni sud potvrdio šestomjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu jer se u jednome članku pozivao na armensku nacionalističku tezu o etničkoj čistoći bez turske krvi.

Sud je ocijenio kako je tekst protivan turskom kaznenom zakonu koji tužitelju omogućuje progon pisaca i znanstvenika koji 'vrijeđaju turski identitet'.

Dink je bio jedan od više desetaka pisaca optuženih prema tom zakonu koji ne dopušta vrijeđanje turskog identiteta, osobito u slučajevima koji se tiču navodnoga genocida koji su u Prvome svjetskom ratu Turci proveli nad Armencima, jer službena Turska smatra kako genocida nije bilo.

Turska je vlada obećala reviziju toga članka koji je izvrgnut mnogim kritikama, a i Europska je unija više puta tražila da ga službena Ankara izmijeni.

Dink je bio glavni urednik dvojezičnoga tursko-armenskoga tjednika Agosa.

Rehn šokiran ubojstvom novinara 

Povjerenik za proširenje Europske komisije Olli Rehn snažno je osudio ubojstvo Hranta Dinka.

'Šokiran sam i tužan zbog ovog brutalnog čina nasilja', stoji u priopćenju povjerenika Rehna. 

'Hrant Dink bio je poštovani intelektualac koji je s uvjerenjem
branio svoja gledišta i koji je priodonio otvorenoj javnoj raspravi. Bio je borac za slobodu izražavanja u Turskoj', ističe Rehn izražavajući očekivanja kako će turske vlasti provesti temeljitu istragu i krivce za ovaj čin privesti pravdi.

Europska unija je krajem prošle godine donijela odluku o djelomičnom zamrzavanju pregovora s Turskom zbog odnosa Ankare prema Cipru. Unija također kritizira Tursku zbog kršenja prava na slobodu izražavanja te manjinskih prava. 

Erdogan: 'Ubojstvo novinara napad na slobodu izražavanja'

Ubojstvo turskog novinara armenskih korijena Hranta Dinka 'napad je na slobodu izražavanja', rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

'To je napad na sve nas, na naše jedinstvo i stabilnost. To je napad na slobodu izražavanja i naš demokratski način života', rekao je novinarima, oštro osudivši u ime svoje vlade 'to grozno umorstvo'.

Erdogan je obećao hitno rješavanje slučaja i rekao kako je osobno dao zadaću ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova da 'rasvijetle' sve okolnosti. Prema njegovom nalogu ministri će odmah otputovati u Istanbul.

Prosvjedi zbog ubojstva novinara

Dvije tisuće prosvjednika okupilo se na glavnom istanbulskom trgu, a sedamstotinjak u Ankari kako bi izrazili negodovanje zbog ubojstva turskog novinara armenskog
podrijetla Hranta Dinka u petak u Istanbulu.

'Svi smo mi Hrant Dink, svi smo mi Armenci', uzvikivali su
prosvjednici koji su se sponatano okupili u Taksimu, u središtu nekadašnje turske metropole, izvijestio je novinar AFP-a.

Više stotina pripadnika specijalne policije rasporedilo se na ulicama kako bi spriječili moguće izgrede.

Neki su sudionici prosvjeda nosili fotografiju novinara i
transparente s natpisom na turskom, armenskom i engleskom: 'Naš voljeni brat'.

Prosvjedna povorka trebala je poći na mjesto zločina ispred ureda časopisa Agos kojega je Hrant Dink bio glavni urednik, 2,5 km od Taksima, gdje se već okupilo više stotina ljudi.

Uhićena osoba za koju se sumnja da je upletena u Dinkovo umorstvo

Turska policija je uhitila muškarca za kojeg se sumnja da je upleten u ubojstvo prominentnog novinara Hranta Dinka, potvrdili su turski službenici, a prenosi BBC.

Turske vlasti su već bile objavile da traže Oguna Samasa, kojeg je identificirao njegov otac nakon što je vidio njeguvu fotografiju na televiziji.

Povezane teme