Iz minute u minutu

"Naš vođa je preminuo": Hezbolah potvrdio smrt šefa te poslao jasnu poruku

Najnovija vijest Foto: DNEVNIK.hr
IDF je noćas žestoko napao glavni grad Libanona. Meta su bili visoki zapovjednici Hezbolaha, među kojima je Hassan Nasrallah. Još nije potvrđeno je li šef Hezbolaha živ ili mrtav.

 

  • Izrael tijekom noći gađao Bejrut, srušena zgrada

  • Hezbolah uzvratio napadom na Izrael

  • Izrael tvrdi: Ubili smo vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha

  •  Hezbolah potvrdio da je njihov vođa Hassan Nasralah preminuo

13:45 Hezbolah je potvrdio da je njihov vođa Hassan Nasralah preminuo. Obećao je da će nastaviti voditi svoju bitku protiv Izraela.

"Vodstvo Hezbolaha obećava najvišem, najsvetijem i najdragocjenijem mučeniku na našem putu punom žrtava i mučenika da će nastaviti svoj džihad u suočavanju s neprijateljem, podržavajući Gazu i Palestinu i braneći Libanon i njegov nepokolebljivi i časni narod", napisali sum piše Sky News. 

11:40 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei prebačen je na sigurnu lokaciju u zemlji s pojačanim sigurnosnim mjerama, rekla su Reutersu dvojica regionalnih dužnosnika Teherana.

Izvori su rekli da je Iran u stalnom kontaktu s libanonskim Hezbolahom kako bi odredili sljedeći korak nakon što je Izrael objavio da je u petak ubio šefa Hezbolaha Hassana Nasrallaha u napadu na južni Bejrut.

11:20 Izvor blizak Hezbolahu rekao je agenciji AFP, a prenosi Times of Israel,  da je kontakt s Hassanom Nasrallahom izgubljen od petka navečer.

10:45 Šef izraelskih obrambenih snaga (IDF) Herzl Halevi za izraelski dnevnik Haaretz je rekao: "Tko god prijeti državi Izrael....Mi znamo kako doći do njega: na sjeveru, na jugu i na udaljenijim mjestima. Učinili smo to u pravo vrijeme, na vrlo precizan način. Ovo nije kraj, moramo biti vrlo jasni. Imamo kapaciteta za nastavak".

Halevi je rekao da je napad na Bejrut u kojem je ubijen Nasralah planiran dugo vremena.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

10:30 Izraelci objavili da su ubili vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

8:20 U subotu ujutro je iz smjera Libanona prema sjevernom Izraelu ispaljeno oko 10 projektila, priopćila je izraelska vojska. Hezbolah je rekao da je ispalio rakete prema sjevernom Izraelu kao odgovor na izraelske napade na libanonske gradove i sela.

"Identificirali smo približno deset projektila koji su prešli iz Libanona na izraelski teritorij. Neke od njih smo presreli", tvrdi vojska.

7:10 Američki predsjednik Joe Biden naredio je Pentagonu da "procijeni i po potrebi prilagodi položaj američkih snaga" na Bliskom istoku, priopćila je Bijela kuća u petak nakon izraelskih napada na Bejrut za koje je Izrael rekao da su ciljali militante libanonskog Hezbolaha. 

"Biden je Pentagonu naredio da procijeni i po potrebi prilagodi položaj američkih snaga u regiji kako bi se poboljšalo odvraćanje, osigurala zaštita snaga i podržao niz američkih ciljeva. Također je naredio svom timu da osigura da američka veleposlanstva u regiji poduzmu sve odgovarajuće mjere zaštite", rekli su iz Bijele kuće.

7:00 Izrael prelazi crvene linije Teherana i situacija postaje ozbiljna, rekao je u petak viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe, nakon što je Izrael napao središnji stožer proiranskog Hezbolaha. Iranci tvrde da je meta bio Hassan Nasrallah.

"Ubojstva neće riješiti izraelski problem. Ako ubiju vođe otpora, drugi će zauzeti njihova mjesta", rekao je Ali Laridžani za iransku državnu TV.

Nasralah je postao glavni tajnik Hezbolaha 1992. sa samo 35 godina. Izrael je ubio njegovog prethodnika Sajeda Abbasa al-Musavija u napadu helikopterom. Izraelskog dužnosnika u New Yorku novinari su pitali zašto bi ubojstvo Nasralaha smanjilo prijetnju koji im Hezbolah predstavlja pošto ranija ubojstva militantnih vođa nisu ometala njihove organizacije.

6:45 U IDF-ovom bombardiranju južnih predgrađa Bejruta srušena je zgrada, a obitelji su u panici bježale od masovnih napada tijekom noći. Cilj napada bio je ubiti šefa Hezbolaha.

6:35 U Bejrutu se nešto iza ponoći čulo nekoliko eksplozija, izvijestio je Reutersov svjedok, dok je izraelska vojska rekla da je napadala oružje koje pripada Hezbollahu u južnim predgrađima grada.

Reutersov izvor blizak libanonskoj oružanoj skupini rekao je pak da je šef Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah bio nedostupan nakon izraelskih napada na južna predgrađa Beiruta u petak navečer. Nekoliko sati nakon napada, Hezbolah se nije očitovao o njegovoj sudbini.

Pročitajte i ovo Kod Karlovca Automobil sletio s ceste: Poginula žena, dvojica muškaraca teško ozlijeđena

Pročitajte i ovo Ima i uvjet Hrvatski grad ima plan kako privući mlade, daju novac za kupnju ili renovaciju kuće: "Zaljubili smo se u ovo toplo mjesto"

Povezane teme