Skriven stoljećima

Nevjerojatno otkriće u dubini amazonske prašume: "Bilo je napušteno, šuma je preuzela vlast..."

Ilustracija Foto: Afp
U amazonskoj prašumi je pronađen kolonijalni grad iz 18. stoljeća čija je lokacija bila nepoznata. Pronađen je korištenjem tehnologije i znanja naroda koji i dalje žive u prašumi.

Arheolozi su u amazonskoj prašumi pronašli izgubljeni kolonijalni grad iz 18. stoljeća. Riječ je o portugalskom naselju koje se ranije pojavljivalo na nekim kartama, ali je njegova lokacija bila nepoznata.

"Bilo je napušteno, šuma je preuzela vlast, a kameni blokovi su uklonjeni... Uspjeli smo identificirati raspored ulica ovog grada, što je također bilo fascinantno otkriće", rekao je Eduardo Neves, ravnatelj Muzeja arheologije i etnografije na Sveučilištu São Paulo koji je vodio istraživački tim, a piše Newsweek.

Ovaj kolonijalni grad otkriven je u sklopu projekta čiji je cilj identificirati arheološka nalazišta diljem Amazone. Tijekom potrage korištena je najsuvremenija tehnologija, ali i znanja naroda koji i dalje žive u amazonskoj prašumi.

"Želimo popisati arheološka nalazišta kako bismo ih učinili dijelom naše baštine i stvorili dodatni sloj zaštite za ove teritorije", rekao je Neves.

Kolonizacija Brazila započela je 1500. godine kada je portugalski istraživač Pedro Álvares Cabral dospio tamo. Tijekom sljedeća tri stoljeća, Portugal je uspostavio kolonijalnu upravu prvenstveno iskoristivši prirodne resurse te regije: šećer, zlato i kavu. 

Početkom 19. stoljeća Brazil je proglasio svoju neovisnost pod vodstvom princa Dom Pedra I. čime je završeno preko 300 godina portugalske kolonijalne vlasti.

Pročitajte i ovo poginuo šef Rebra Policija se oglasila o smrti Ante Ćorušića: Objavljeni detalji tragedije u bolnici

Pročitajte i ovo "Župan se nije htio javiti" VIDEO Žena stala pred Plenkovića i prekinula svečanost: "Znate li tko sam ja?"