Turska: Tužitelj traži zabranu vladajuće stranke

Slika nije dostupna
Glavni turski tužitelj zatražio je danas zabranu vladajuće AK stranke zbog protusvjetovnog djelovanja te da se premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu i predsjedniku Abdullahu Guelu zabrani političko djelovanje, objavio je predsjednik Ustavnog suda Hasim Kilic.

Kilic je potvrdio da je u petak od glavnog tužitelja Prizivnog suda primio tužbu u kojoj se traži zabrana Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) zbog "djelatnosti uperene protiv svjetovnog ustroja vlasti".

"Uz zahtjev zabrane stranke imamo i zahtjev za zabranu političkog djelovanja za 71 osobu" na pet godina, dodao je. "Na vrhu popisa jesu imena Recepa Tayyipa Erdogana, Abdullaha Guela i Buelenta Arinca (bivšeg predsjednika parlamenta)".

Dopredsjednik AKP-a, stranke na vlasti u Turskoj, Mehmet Mir Dengir Firat nazvao je u petak zabranu njegove stranke napadom na demokraciju.

"Meta u ovoj stvari nije AKP, već turska demokracija i turski narod", rekao je Firat na tiskovnoj konferenciji u sjedištu stranke.

Glavni tužitelj turskog Vrhovnog suda predao je u petak Ustavnom sudu zahtjev za zabranu Stranke pravde i razvoja zbog "djelatnosti protiv svjetovnog ustroja vlasti", potvrdila je novinska agencija Anatolija.

Ustavni sud je ovlašten da zabranjuje političke stranke.

Odluka glavnog tužitelja Vrhovnog suda dolazi u trenutku kada su AKP, proistekao iz islamističkog pokreta, i jedna oporbena stranka izglasali u parlamentu reformu kojom se dopušta nošenje islamskog rupca na sveučilištima, zabranjeno prije desetak godina na temelju odluke Ustavnog suda.