pronađeno oružje

Novi atentat na Trumpa: Napadač ga pokušao ubiti dok je igrao golf, objavljen njegov identitet

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump na sigurnom je nakon atentata na Floridi, priopćio je FBI u nedjelju. Napadač je uhićen. Washington Post objavio je da je Trump igrao golf na terenu kada se incident dogodio. Objavljen je identitet napadača.

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump nalazi se na sigurnom nakon što je nekoliko pucnjeva ispaljeno blizu njegova golf-terena u West Palm Beachu na Floridi u nedjelju.

Trumpova kampanja ranije je izjavila da je bivši predsjednik nakon pucnjave na sigurnom, ali nisu otkriveni detalji.

Associated Press izvijestio je da su agenti američke Tajne službe otvorili vatru nakon što su spazili osobu s vatrenim oružjem blizu Trumpova golf-kluba. Nitko nije ozlijeđen.

Agenti tajne službe uočili su napadača, zapucali prema njemu, a on je uspio pobjeći, ostavivši oružje. Odbacio je automatsku pušku AK-47, dva ruksaka i druge stvari. Pobjegao je automobilom, ali ga je policija zaustavila i privela. 

Potom je otkriven identitet osumnjičenika. Radi se o 58-godišnjem Ryanu Wesleyu Routhu, objavili su američki mediji. 

Novi atentat na Trumpa - 7 Foto:AFP

Konferencija za novinare nakon incidenta

Šerif okruga Palm Beach rekao je na tiskovnoj konferenciji da je napadač bio u grmlju uz golf-teren kad su agenti tajne službe, koji su provjeravali teren ispred Trumpa, uočili puščanu cijev.

Agenti su na njega zapucali, a on je odbacio automatsku pušku nalik AK-47, dva ruksaka i druge stvari te pobjegao crnim automobilom Nissan. Svjedok je vidio napadača i uspio fotografirati njegov automobil i registarske tablice, što je dovelo do toga da su ga policajci uočili i zaustavili u susjednom okrugu.

"Trenutačno je u pritvoru", rekao je Ric Bradshaw, šerif okruga Palm Beach.

CNN je prenio izjavu šerifa okruga Martin Williama Snydera: "Bio je relativno miran kada je priveden. Nije pokazivao puno emocija. Nije pitao o čemu se radi", rekao je šerif. Osumnjičenik nije bio naoružan kada su ga izveli iz automobila.

Donald Trump bio je između 250 i 350 metara od osumnjičenika. "Ali s puškom i takvim nišanom, to nije velika udaljenost", rečeno je na konferenciji za novinare održanoj nakon incidenta. 

Novi atentat na Trumpa - 6 Foto:AFP

Novi atentat na Trumpa - 2 Foto:AFP

Fotografije oružja 

Objavljene su fotografije oružja.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

FBI: "Čini se da se dogodio pokušaj atentata na Trumpa"

Američki mediji objavljivali su različite informacije o pucnjavi.

Iako je New York Post pisao kako su dva naoružana čovjeka počela pucati jedan na drugoga pokraj Trumpova golf-kluba i naveo kako izvori kažu da Trump nije bio meta, uslijedio je obrat. 

CNN je potom naveo kako više izvora navodi da je tajna služba pucala na osumnjičenika i da dužnosnici vjeruju da je naoružana osoba namjeravala pucati u Trumpa

FBI je kasnije priopćio da "istražuje ono što se čini kao atentat" na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trumpov sin Donald Trump Jr. naveo je na platformi X da je pucano kod Trumpova golf-terena u West Palm Beachu na Floridi.

Naveo je da je osumnjičeni uhićen, prenosi BBC.

Novi atentat na Trumpa - 1 Foto:AFP

Oglasio se Trump

Oglasio se i Donald Trump. Bivši predsjednik rekao je: "Bilo je pucnjeva u mojoj blizini, ali prije nego što glasine počnu izmicati kontroli, želio sam da prvo čujete ovo: SIGURNO SAM I DOBRO!

"Ništa me neće usporiti. NIKADA SE NEĆU PREDATI!" 

Trump se nakon incidenta vratio na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi.

Donald Trump - 2 Foto:AFP

Donald Trump - 4 Foto:AFP

Novi atentat na Trumpa - 3 Foto:AFP

Oglasio se Trumpov kandidat za potpredsjednika J. D. Vance

Trumpov kandidat za potpredsjednika J. D. Vance kaže da je razgovarao s Trumpom nakon pucnjave.

"Drago mi je što je predsjednik Trump na sigurnom. Razgovarao sam s njim prije nego što je vijest objavljena i bio je nevjerojatno, dobre volje. Još mnogo toga ne znamo, ali ja ću svoju djecu snažnije zagrliti večeras i izmoliti molitvu zahvalnosti", napisao je na X-u.

Priopćenje Bijele kuće

Bijela kuća priopćila je da im je laknulo kad su doznali da je Trump na sigurnom.

"Predsjednik i potpredsjednica obaviješteni su o sigurnosnom incidentu na Trump International Golf Course, gdje je bivši predsjednik Trump igrao golf", stoji u priopćenju Bijele kuće.

"Laknulo im je kad su doznali da je na sigurnom."

Težak sigurnosni propust

Trump je ozlijeđen u atentatu u Pennsylvaniji 13. srpnja, samo nekoliko mjeseci uoči izbora 5. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris.

Prva pucnjava na američkog predsjednika ili na važnog predsjedničkog kandidata u više od četiri desetljeća bila je težak sigurnosni propust zbog kojeg je Kimberly Cheatle morala dati ostavku na mjesto direktorice Tajne službe. Trumpa je metak okrznuo po desnom uhu, dok je jedan muškarac u publici ubijen. Napadač, 20-godišnji Thomas Crooks, ubijen je snajperom Tajne službe.

Novi vršitelj dužnosti direktora američke Tajne službe izjavio je u kolovozu da se osjeća posramljeno zbog sigurnosnog propusta zbog kojeg je bilo moguće ubojstvo predsjednika.

Pročitajte i ovo silovite poplave VIDEO/FOTO Dramatične snimke: Kataklizma u dijelovima Europe

Pročitajte i ovo 1600 ljudi evakuirano VIDEO/FOTO Poljske vlasti uputile dramatičan apel stanovnicima: "Ne dvojite, morate otići, vaši životi će biti ugroženi"

Povezane teme