Vlasti najavile istragu

Tragedija u susjednoj zemlji mogla je biti spriječena: "Brana je popustila, stvorila se ogromna količina kinetičke energije"

Tragedija je ujedinila Bosnu i Hercegovinu i regiju u pružanju pomoći pogođenima, a hrvatska Vlada je odlučila uputiti 10 milijuna eura pomoći za sanaciju šteta od poplava. Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Bosna i Hercegovina tuguje. Crne brojke tragedije izvjesno će još narasti.

"Službeno, broj nestalih je deset. Četvero u Konjicu, šestero u Jablanici, s tim da u Jablanici pretpostavljaju kako je poznata lokacija na kojoj se očekuje da će pronaći tih šest, oni kažu najmanje šest, ali u depeši piše šest osoba za kojima se traga", rekao je Darko Juka, iz hercegovačko-neretvanskog kantona.

U potrazi sudjeluju i spasioci iz Hrvatske.

"Došli smo jutros. Zapravo, bili smo sinoć već pripravni u Mostaru. Došli smo s tri vozila, s potražnim psom", rekao je Darko Prižmić, pripadnik HGSS-a.

Najviše stradalih je iz Donje Jablanice. Tragedija je možda mogla biti izbjegnuta.

"Sigurno u Donjoj Jablanici ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma i da se nije to brdo sručilo na selo i zbrisalo ga s lica zemlje", izjavio je nakon sjednice Vlade federacije BiH premijer Nermin Nikšić.

Sumnja se da je poslovao ilegalno. Federalne vlasti najavljuju istragu.

"Da je firma formirana nekad 2001. godine, ali da nikad nije izdana nikakva dokumentacija o koncesiji, o odobrenju za ekspolataciju", rekao je Nikšić o kamenolomu.

Stručnjaci pretpostavljaju da kamenolom nije uspio izdržati goleme količine kiše.

"Po ovim saznanjima što se može pročitati iz medija je da je došlo do formiranja svojevrsne brane. Stvorilo se jedno, ajmo reći, umjetno jezero i jednostavno ta brana je u nekom obliku popustila i ta ogromna kinetička energija, dakle ta ogromna sila vode koja se sručila niz brdo prema naselju je sa sobom ponijela i to kamenje“, objasnio je geolog Mario Bačić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Bujične poplave su nepredvidive, a ljudski utjecaj pridonosi pogoršavanju posljedica.

"Siječemo šume, mičemo prirodni pokrov, brtvimo naše tlo koje bi ustvari donekle moglo i upiti tu vodu, dakle asfaltiramo, betoniramo, prirodne potoke vraćamo, stišćemo u nekakve manje profile i samim time radimo sve ono što ne bi trebalo raditi", rekao je Bačić.

Promet između Sarajeva i Mostara je kod Jablanice prekinut i omogućen je prolaz samo spasilačkim timovima i teškim strojevima.

"Trenutno imamo 6 ili 7 teških mašina koje su uposlene na terenu. Radi se na raščišćavanju terena, na pokušaju da se probije putna komunikacija M17", rekao je Sabahudin Spahović iz Federalne uprava Civilne zaštite.

Prekinuta je i željeznička pruga. Popravak bi mogao potrajati nekoliko mjeseci, a dnevni gubici se procjenjuju na oko 140 tisuća eura.

Katastrofa je ujedinila zemlju. Pomoć stiže sa svih strana. U najgore pogođenim područjima odgođeni su lokalni izbori koji se u BiH održavaju u nedjelju.

Ali političke podjele ostaju. Zbog rasprave o entitetskoj ili državnoj nadležnosti, još nema odluke o proglašenju dana žalosti.

Pročitajte i ovo U Podgori Vodena bujica izazvala odrone, ušla u stambene objekte i zatrpala rivu, načelnica traži pomoć: "Infrastruktura je eksplodirala"

Pročitajte i ovo viralna snimka Srbin došao motorom u Trogir: Kada je rekao odakle dolazi, vlasnik kafića rekao mu je - "Pogledaj mi ruku"

Pročitajte i ovo Razorne poplave u BiH Lejla ispričala kako je izgledala njezina borba za život: "Propali smo zajedno s kućom, čula sam vrištanje muža, kćeri i svekrve"