pad sustava

Totalni kaos: Aviokompanije diljem svijeta prizemljile zrakoplove, letovi se otkazuju

Ilustracija Foto: Afp
Golemi tehnološki kvar pogodio je i zračne luke. Velike američke aviokompanije poput American Airlinesa, Delte i United Airlinesa otkazale su letove, a o problemima su izvijestile i amsterdamska zračna luka Schiphol, jedna od najprometnijih u Europi, kao i aerodromi u Berlinu, Pragu, Edinburghu i Španjolskoj. Pogođena je i Hrvatska.

Tijekom noći kompanija CrowdStrike poslala je neispravno ažuriranje softvera što je prouzrokovalo kaos diljem svijeta. U međuvremenu su identificirali problem, no to ne pomaže puno onima koje je zahvatio problem. U zračnim lukama diljem svijeta je potpuni kaos. Ministar Butković kratko je izvijestio da su se problemi javili i u zagrebačkoj zračnoj luci.

"Kontrola zračne plovidbe ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije kibernetički napad u pitanju, vidjet ćemo kad će se to riješiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole zračne plovidbe", rekao je ministar Butković.

Internetska stranica Hrvatske kontrole zračne plovidbe, www.crocontrol.hr, je nedostupna.

Vodeći američki avioprijevoznici - United, Delta i American Airlines, objavili su globalni prekid svih svojih letova. Njihovi avioni koji su trenutno u zraku dovršit će svoje letove, ali novih uzlijetanja zasad neće biti, javlja BBC.

Niskotarifni avioprijevoznik Ryanair kaže da je zabilježio "potencijalne smetnje u mreži", za koje navodi da sz posljedica prekida rada od treće strane.

Pročitajte i ovo Golem IT kvar Anušić komentirao tehničke kvarove: "Možemo ovo staviti u kontekst kibernetičkih napada i hakiranja, ovo je hibridni rat"

Zrakoplovna tvrtka savjetuje da svi koji putuju danas provjere Ryanairovu aplikaciju za najnovije informacije o svom letu. Jedna je berlinska zračna luka jutros prijavila kašnjenja zbog "tehničkog kvara". Sve zračne luke u Španjolskoj prijavile su "incident".

Probleme prijavljuje Australija. U SAD-u je prvi prizemljio avione niskotarifni avioprijevoznik Frontier Airlines i nekolicina njegovih konkurenata.

Regulatorna agencija zaustavila je polijetanja, a zabrana im je ukinuta nakon nekoliko sati.

Pročitajte i ovo Tijekom jutra pao CEZIH! Proradio bolnički sustav, ali HZZO najavio novi prekid u radu

Japanska zračna luka Narita, oko 60 km od Tokija, kaže da zrakoplovne tvrtke JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express i Spring Japan imaju problema sa svojim sustavima.

A u Indiji, zračna luka Delhi kaže da su neke usluge privremeno ugrožene, piše BBC. 

Povezane teme