Još se traga za žrtvama

Stručnjak o razornim poplavama: Ova tri faktora dovela su do katastrofe u BiH

Posljedice poplave u Donjoj Jablanici Foto: Antonio Balic/Cropix
Tomislav Novosel osvrnuo se na katastrofalne poplave u BiH.

Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda komentirao je katastrofalne poplave u BiH.

"To je kombinacija obilnih padalina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar sigurnosti najavio je istragu, riječ je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila", rekao je.

"Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman val, velika kinetička energija, spominje se tisuću tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje", dodao je Novosel u razgovoru za N1.

Broj stradalih, nastavio je, sigurno bi bio manji da se to nije dogodilo.

"Apsolutno. Možda ne bi bilo niti jedne žrtve da se to nije dogodilo. Koliko znam, to se još dogodilo usred noći", pojasnio je.

"Čovjek cijeli svoj životni vijek pokušava ukrotiti prirodu, ali kao što smo vidjeli i u zapadnoj Europi, pokaže se da je uvijek priroda jača od čovjeka. RH još uvijek nema toliko ljudskih žrtava, ali bilježimo sve veće i veće materijalne štete", ističe.

Direktna šteta je velika, a indirektna će biti puno veća.

"Ljudi koji su živjeli ondje uvijek će živjeti sa strahom", zaključio je.

Pročitajte i ovo Posljedice poplave VIDEO/FOTO Objavljene snimke iz zraka: Pogledajte razmjere katastrofe u BiH

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Spasioci traže preživjele, voda se povukla, ostalo je blato: Sve je izvjesnije što je dovelo do katastrofe u BiH