predsjednički izbori u sad-u

Bidenov klon, pilot ili popularna guvernerka? Ova su imena u igri za desnu ruku Kamale Harris

Joe Biden povukao se iz utrke za predsjednika SAD-a, a podršku je dao Kamali Harris, koja je sve izglednija demokratska kandidatkinja za predsjedničke izbore. Već se nagađa tko će biti njezin kandidat za potpredsjednika.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris osigurala je potporu većine delegata Nacionalne demokratske konvencije u ponedjeljak da postane kandidatkinja demokrata za američku predsjednicu, rekli su izvori.

Anketa Associated Pressa među delegatima demokrata pokazala je da bi mogla imati potporu 2538 delegata, što je znatno više od 1976 potrebnih za pobjedu na glasanju delegata idućih tjedana. Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison rekao je u ponedjeljak da će stranka dati predsjedničkog kandidata do 7. kolovoza.

BBC je analizirao i pobrojio neka od imena koja se spominju kao eventualni kandidati za potpredsjednika. 

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer

Gretchen Whitmer, guvernerka Michigana u dva mandata, sve je popularnija demokratkinja za koju mnogi stručnjaci nagađaju da će se kandidirati za predsjednicu 2028. 

2022. godine vodila je kampanju koja je demokratima iz Michigana omogućila kontrolu nad zakonodavstvom te države i poziciju guvernera. To joj je omogućilo da donese niz progresivnih politika, uključujući zaštitu pristupa abortusu u Michiganu i usvajanje sigurnosnih mjera za oružje. Whitmer je nakon povlačenja Bidena brzo izjavila da će njezin posao "ostati isti... učiniti sve da se zaustavi Donald Trump".

Guverner Kalifornije Gavin Newsom

Guverner Kalifornije u svojim je stavovima najsličniji aktualnoj Bidenovoj administraciji. BBC ga naziva Bidenovim surogatom. 

Mnogi su analitičari nagađali da bi on mogao biti u utrci da zamijeni Bidena. Newsom je podržavao Bidena do samog kraja, a nakon odluke da se povuče kazao je da je Biden nesebičan i odmah je podržao Kamalu Harris nazvavši je neustrašivom i upornom.

Gavin Newsom - 2 Foto:AFP

Ministar prometa Pete Buttigieg

Pete Buttigieg kandidirao se 2020. na demokratskim predizborima i često ga se proglašava jednim od najboljih komunikatora Bidenove administracije.

Buttigieg je upravljao nizom javnih kriza tijekom svog mandata ministra prometa. Bio je zadužen za vladinu reakciju na iskliznuće vlaka iz tračnica u istočnoj Palestini u Ohiju, urušavanje mosta u Baltimoreu i krizu s rasporedom letova Southwest Airlinesa 2022.

Na X-u je napisao da je Biden "zaslužio svoje mjesto među najboljim i najuspješnijim predsjednicima u američkoj povijesti". Rekao je da će učiniti sve što može da pomogne da se Kamala Harris izabere za sljedeću predsjednicu.

Pete Buttigieg - 2 Foto:AFP

Guverner Pennsylvanije Josh Shapiro

Josh Shapiro bio je glavni državni odvjetnik, a prošle je godine dospio na naslovnice nacionalnih medija nakon što je brzo obnovio srušeni most na ključnoj autocesti u Philadelphiji, što je bio velik uspjeh za guvernera u prvom mandatu. 

Shapiro je rekao da će učiniti sve što može da Kamala Harris bude izabrana za 47. predsjednicu Sjedinjenih Država.

Josh Shapiro Foto:AFP

Guverner Illinoisa J. B. Pritzker

J. B. Pritzker, guverner Illinoisa, također je postao popularan posljednjih godina, i to zbog žestoke kritike Trumpa i činjenice da je branio Bidena. Biznismen milijarder, nasljednik hotelskog lanca Hyatt, spreman je brzo nabaciti kritiku Trumpa na društvenim mrežama. Nakon debate nazvao ga je lašcem i rekao da je on osuđeni zločinac koji se brine samo za sebe.

J.B. Pritzker Foto:AFP

Pritzker u svojoj saveznoj državi brani pitanja kao što su prava na pobačaj i kontrola oružja. Nakon Bidenova povlačenja kazao je da je on vodio jednu od najuspješnijih i najučinkovitijih predsjedničkih funkcija u našem životu. Nije komentirao tko bi ga trebao naslijediti.

Pročitajte i ovo kampanja u sad-u Harris osigurala dovoljno glasova za nominaciju, sramotan ispad mogućeg drugog čovjeka Amerike: "Nemaju djecu i čuvaju mačke"

Još neka imena...

Uz ta najrazvikanija imena, kao potencijalni kandidati  za potpredsjednike spominju se još neki. Guverner Kentuckyja Andy Beshear, demokratski guverner u dva mandata u vrlo konzervativnoj državi, zaradio je nacionalnu pozornost nakon ponovnog izbora prošle godine.

Guverner Marylanda Wes Moore našao se u središtu pozornosti posljednjih mjeseci nakon urušavanja mosta Francis Scott Key u Baltimoreu.

Senatori Amy Klobuchar i Cory Booker u prošlosti su se kandidirali za predsjednika i imaju određeno ime među demokratima.
Tu je i senator iz Georgije Raphael Warnock, koji je pobijedio u žestokoj utrci za Senat. Senator Arizone Mark Kelly još je jedno ime o kojem se raspravlja. 

On je bivši pilot američke mornarice i astronaut koji je izborio mjesto senatora u jednoj od neodlučnih država.

 

Povezane teme