Požari u Kaliforniji

Tisuće vatrogasaca bore se s vatrenom stihijom

Slika nije dostupna
Tisuće ljudi bježe pred velikim šumskim požarima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Vatrena stihija je izvan nadzora, brzo se širi potpomognuta suhim i vjetrovitim vremenskim uvjetima.

Tisuće vatrogasaca bore se s požarima koji bjesne Kalifornijom. Kod mjesta Santa Cruz opožareno je više od tisuću i sto hektara. Gori nepristupačno ruralno područje. U opasnosti je više od tisuću kuća. Vlasti su izdale naloge za evakuaciju oko dvije i pol tisuće stanovnika. Mnogi su bili prisiljeni bježati iz svojih domova i kada je vatra zaprijetila prošle godine. 'Dolazi nam mnogo dima kojeg ranije nije bilo. Možete ga stvarno osjetiti u plućima', kaže Christine Esminger, evakuirana stanovnica.

>> VIDEO: 600 vatrogasaca bezuspješno se bori s požarom

'Mačke su nervozne'

'Pomalo je zastrašujuće. Mačke su nervozne. Znaju da se nešto događa. Zahvalna sam na mjestu u kojem sam živjela i nadam se da će biti uredu', rekla je Suzy Martin, evakuirana stanovnica. S vatrom se bori oko 700 vatrogasaca uz pomoć iz zraka. Stiže im i pojačanje iz drugih dijelova Kalifornije. Zasad nema vijesti o stradalima ili uništenoj imovini. Uzrok požara se istražuje. 'Imamo različite utjecaje vjetra tijekom dana. Visoke temperature i niska vlažnost također pojačavaju aktivnost požara i otežavaju njihovo gašenje', kaže Ike Mohler, glasnogovornik kalifornijskih vatrogasaca. Oko tisuću i šesto vatrogasaca bori se i s požarom kod Santa Barbare. Vatrena je stihija dosad progutala oko 145 četvornih kilometara. Evakuirano je oko 200 domova. Stanovnici su prisiljeni na bijeg i na sjeveru Kalifornije gdje bjesne dva odvojena požara.

Povezane teme