Približavanje EU

Dramatični preokret u Moldaviji: Čeka se svaki pojedini listić, Rusija ipak neće uspjeti

Tijesni rezultati referenduma u Moldaviji, prema kojem ta zemlja bira hoće li se okrenuti Zapadu ili ostaje uz Rusiju, čitavu su noć držali građane na nogama.

U nevjerojatno tijesnoj utrci Moldavija se na referendumu ipak izjasnila za ulazak u proces približavanja Europskoj uniji, čime je ta malena zemlja, podijeljena između Istoka i Zapada, ipak odabrala put prema pridruživanju jedinstvenom tržištu unatoč pritisku Rusije.

Prema rezultatima objavljenima oko 11 sati, na temelju 99,5 posto prebrojanih glasova, rezultat je gotovo izjednačen, s 50 posto za, 50 posto protiv, što je točnije izraženo u decimalama 50,3 posto za približavanje EU-u, a 49,7 posto protiv.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

U ranijem prebrojavanju nešto prije 8 sati ujutro razlika je bila u svega 744 glasa.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Rezultati idu u prilog sadašnjoj proeuropskoj predsjednici Maiji Sandu, koja se kandidirala na nedjeljnim predsjedničkim izborima za novi mandat.

Referendum i predsjednički izbori smatraju se testom spremnosti te siromašne bivše sovjetske i jugoistočne europske zemlje, duboko podijeljene da zadrži bliske veze s Rusijom ili da se upusti u potencijalno dugotrajan proces pridruživanja Europskoj uniji.