Tajvan: Kuomintangov Ma pobijedio, referendum propao

Slika nije dostupna
Kandidat tajvanskog oporbenog Kuomintanga Ma Ying-jeou proglašen je u subotu pobjednikom tamošnjih predsjedničkih izbora, dok je istodobno objavljeno da su zbog slabog odaziva propali referendumi o ulasku Tajvana u UN.

Izborno povjerenstvo je nakon završenog prebrojavanja glasova priopćilo da je Ma dobio 58, a kandidat vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) Frank Hseih 42 posto glasova.

Ma se u predizbornoj kampanji zalagao za jačanje ekonomskih i političkih odnosa s Kinom.

Hsieh je kao kandidat vladajuće stranke inzistirao na suverenitetu Tajvana i uporno odbijao kinesku tvrdnju da je otok integralni dio Kine.

Oporbeni Kuomintang se u prošlosti također zalagao za ujedinjene Kine i Tajvana, ali je u međuvremenu promijenio stajalište tvrdeći da želi samo gospodarsku integraciju s Kinom kako bi oživjeli posrnulu tajvansku ekonomiju.

Ma će na dužnosti naslijediti predsjednika Chen Shui-biana, kojem nakon dva četverogodišnja predsjednička mandata dužnost ističe 20. svibnja i koji je službenom Pekingu zbog svojih proneovisnih stajališta godinama bio trn u oku.

Tajvanci su osim na predsjedničkim izborima u subotu glasali i na referendumu o ulasku u UN. Održana su dva referenduma, jedan pod pokroviteljstvom vlade, dok je drugi je sazvao Kuomintang. Prvi je građanima nudio pitanje žele li ući u UN pod imenom "Tajvan", a drugi žele li u UN pod tajvanskim službenim imenom "Republika Kina" ili bilo kojim drugim praktičnim imenom. Niti na jedno pitanje nije odgovorilo više od 50 posto birača da bi referendum, čije su održavanje kritizirali i Kina i SAD, bio valjan. S druge strane, odaziv na predsjedničke izbore bio je 75 posto

Nakon što je DPP izgubio parlamentarne izbore u siječnju, poraz na predsjedničkim izborima znači njihov definitivni odlazak sa svih poluga vlasti na Tajvanu.

Povezane teme