Potpisan sporazum

Burne reakcije na novo pojačanje Rusije: "Putin će time proširiti rat na Aziju i otkriti svoje slabosti"

Više obavještajnih službi s tri kontinenta službeno je ili neslužbeno poručilo da je Sjeverna Koreja poslala vojnike u Rusiju, u rat s Ukrajinom. Koju poruku time šalje Vladimir Putin, otkriva ekipa Dnevnik Nove TV.

Pojavila se snimka s ruskog Pacifika, blizu granice s Korejom na kojoj, odjeveni u ruske unfiorme, vojnici govore korejski.

Južnokorejska obavještajna služba tvrdi da se radi o 12 tisuća vojnika. Vjerojatno su poslani u Rusiju na prilagodbu vojnoj tehnologiji i sustavu prije prebacivanja na front.

"Ovo je velika prijetnja dodatnog širenja ruske agresije na Ukrajinu. Velika prijetnja jer dopušta da rat preraste svoje sadašnje okvire i teritorijalne granice", upozorava ministar vanjskih poslova Ukrajine, Andrij Sibiha.

Ako se nakon raketa i topničkog streljiva u Ukrajini pojavi i vojska sjevernokorejskog diktatora Kima, to bi prema francuskom šefu diplomacije značilo da je Rusija proširila rat i na Aziju. Ujedno bi, tvrdi, razotkrilo i slabost takozvane druge armije svijeta.

"Bila bi to, ako smijem reći, potvrda da se Rusija Vladimira Putina strahovito muči u probijanju ukrajinske obrane i otpora, do te mjere da mora zvati Sjevernu Koreju da joj pošalje pojačanja", Jean-Noel Barrot, francuski ministar vanjskih poslova.

S jednom od najsiromašnijih svjetskih diktatura Putin je potpisao sporazum, po kojem jedna zemlja drugoj istog trenutka priskače u vojnu pomoć ako se ova nađe pod napadom. Nagađa se da bi sjevernokorejski vojnici mogli pojaviti kod Kurska, u ruskoj pograničnoj regiji čije je dijelove okupirala Ukrajina.

"Pitanje je kako će ti vojnici biti korišteni. Hoće li ih raspršiti po različitim jedinicama kao dopunu, kao što je bio slučaj s bivšim kažnjenicima u jurišnim odredima, ili će djelovati kao zasebna vojna jedinica kojom će zapovijedati sjevernokorejski časnici", postavio je pitanje vojni analitičar Ruslan Levijev.

Što se tiče metoda zakrabuljenog ubacivanja u rat, za Moskvu je tu sve po starom. Još od 2014. je slala vojsku i oružje u rat u Ukrajini, tvrdeći unatoč očiglednim dokazima da s tim ratom nema nikakve veze. Jednako je tako osam godina gledala svijet u oči i tvrdila da privatna vojska Wagner ne postoji.

"Medijski izvještaji pozivaju se na južnokorejske stručnjake i govore da Sjeverna Koreja šalje vojnike u "Specijalnu vojnu operaciju. Čini se da je riječ o novinarskoj patki", tvrdi glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Je li riječ o novinarskoj patki, kako tvrdi Peskov, ili pak o još jednoj redovitoj laži Peskova, bit će jasnije ako se idućih mjeseci na prvoj crti pojave neobični zarobljenici s Dalekog istoka koji neobično loše govore ruski.

Pročitajte i ovo Pad temperatura Ledeni val stiže u Hrvatsku. Očekuje se drastična promjena, moguć je i snijeg

Pročitajte i ovo Među ozlijeđenima i djeca VIDEO Stravični lančani sudar 20-ak vozila: Auti se zapalili, ljudi izgubili živote u buktinji

Pročitajte i ovo Vatrogasci objavili fotke FOTO Nestvarne scene na A3: Nećete vjerovati što su učinili tamburaši nakon prevrtanja velikog šlepera