Ne žele u vojsku

VIDEO Sukob u Izraelu: Ortodoksni Židovi tuku se s policijom ispred ureda za regrutaciju

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U lipnju je izraelski Vrhovni sud presudio da vlada mora regrutirati i ortodoksne Židove u vojsku. Danas bi se prvih 900 članova ortodoksne zajednice trebalo javiti u ured za regrutaciju.

Stotine ekstremističkih ultraortodoksnih Židova prosvjeduje protiv regrutacije članova zajednice, a kako javlja Times of Israel, zbog toga je u gradu Tel Hashomeru došlo do sukoba.

U lipnju je izraelski Vrhovni sud presudio da vlada mora regrutirati i ortodoksne Židove u vojsku. Naime, u Izraelu je vojna služba obvezna za većinu muškaraca i žena, ali su politički utjecajne ultraortodoksne stranke svoje sljedbenike uspjele osloboditi služenja vojnog roka, kako bi se mogli posvetiti proučavanju vjere. Ultraortodoksni Židovi vjeruju da su njihove molitve i duhovno učenje ono što štiti Izrael i židovski narod. To je predstavljalo problem za sekularne Židove, koji osim što moraju u vojsku, i plaćaju najveći dio poreza.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Danas ultraortodoksnu zajednicu čini 1,3 milijuna ljudi. Više od 60.000 ultraortodoksnih muškaraca registrirani su kao studenti ješive i oslobođeni su služenja vojnog roka. No, nakon presude Vrhovnog suda, vojsci je rečeno da unovači dodatnih 3000 pripadnika zajednice, uz oko 1500 onih koji već služe i također je rečeno da osmisli planove za novačenje većeg broja u narednim godinama.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Danas bi se prvih 900 članova ortodoksne zajednice, prethodno izuzetih iz vojske, trebalo javiti uredu za regrutacije. Kako piše Times of Israel, viši duhovni vođe zabranili su članovima svoje zajednice odlazak u regrutacijske urede. Očekuje se da će prosvjed rasti.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pročitajte i ovo Masovni pokret Ovo je dan obračuna! Masa kreće prema prijestolnici, na ulicama kordoni policije i vojske - "Spremni su proliti još krvi"