Zabrinutost raste

Amerikanci potvrdili: "Sjevernokorejski vojnici su u Rusiji, imamo dokaze"

Ilustracija Foto: Afp
Iz Pentagona su se oglasili o trupama Sjeverne Koreje u Rusiji.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da postoje dokazi da su trupe Sjeverne Koreje u Rusiji i da tek treba vidjeti što će ondje raditi.

"Postoje dokazi da su trupe DNRK-a u Rusiji", rekao je Austin novinarima u Rimu, koristeći službeni naziv Sjeverne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja, piše Reuters.

"Što oni točno rade? Ostaje vidjeti. To su stvari koje moramo riješiti", dodao je Austin.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski citirao je dan ranije obavještajne podatke o pripremi dviju jedinica sjevernokorejskog vojnog osoblja, potencijalno dviju brigada od oko 6000 vojnika svaka, koje bi djelovale uz ruske snage.

"Sjeverna Koreja poslala 3000 vojnika u Rusiju"

Sjeverna Koreja poslala je 3000 vojnika u Rusiju kao podršku u ratu protiv Ukrajine, rekli su južnokorejski zastupnici nakon što ih je obavijestila nacionalna obavještajna agencija, a ta je procjena dvostuko veća od prvotnog broja.

Pjongjang je obećao osigurati ukupno oko 10. 000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do prosinca, rekli su zastupnici novinarima.

Najnovije brojke stigle su nakon što je južnokorejska nacionalna obavještajna služba u petak rekla da je Sjeverna Koreja brodom poslala oko 1500 specijalaca u Rusiju.

"Znakovi da se vojnici obučavaju u Sjevernoj Koreji otkriveni su u rujnu i listopadu", rekao je Park Sun-won, član parlamentarnog odbora za obavještajne poslove. "Čini se da su vojnici sada raspršeni u više objekata za obuku u Rusiji i prilagođavaju se lokalnom okružju", dodao je.

I Moskva i Pjongjang zanijekali su transfere oružja, ali su obećali jačanje vojnih veza, potpisavši sporazum o međusobnoj obrani na samitu u lipnju. Kremlj je odbacio kao "lažnu vijest" tvrdnju Južne Koreje o slanju vojnika Sjevera.

U ponedjeljak je visoki američki diplomat rekao da se Washington savjetuje sa saveznicima o implikacijama upletanja Sjeverne Koreje, dodajući da bi, ako je to istina, takav razvoj događaja bio "opasan i vrlo zabrinjavajući".

"Moglo bi biti mnogo žrtava"

Pjongjang nije javno odgovorio na tvrdnje Seula i Kijeva, ali su tamošnje vlasti uložile napore kako bi spriječile širenje vijesti o slanju vojnika, rekao je Lee Seong-kweun, drugi zastupnik.

"Također postoje znakovi da su sjevernokorejske vlasti preselile i izolirale (njihove) obitelji na određeno mjesto kako bi ih učinkovito kontrolirale i temeljito razbile glasine", rekao je.

Lee je također rekao da je agencija potvrdila da je Rusija regrutirala "velik broj" prevoditelja za sjevernokorejske vojnike, dok ih je obučavala u korištenju vojne opreme, poput bespilotnih letjelica.

"Ruski instruktori procjenjuju da sjevernokorejska vojska ima izvrsne fizičke osobine i moral, ali da joj nedostaje razumijevanja modernog ratovanja kao što su napadi dronovima", dodao je zastupnik.

"Stoga bi moglo biti mnogo žrtava ako budu raspoređeni na prve crte", rekao je južnokorejski zastupnik.

Pročitajte i ovo Imamo dokument Ministarstvo uputilo hitan dopis koji bi mogao riješiti bojkot škole: Pogledajte što traže

Pročitajte i ovo Iznenadni napad VIDEO Procurile snimke Netanyahuove rezidencije koju je Hezbolah pogodio dronom: Svi se pitaju jednu stvar