Mala škola izbora

Što je Vijeće Europske unije?

Ilustracija Foto: Getty Images
Vijeće Europske unije neformalno se naziva i Vijeće ministara i ono je zajedno s Europskim parlamentom (EP) glavno tijelo Europske unije (EU) za donošenje odluka.

Unatoč sličnim imenima i zajedničkom osoblju Europsko vijeće i Vijeće Europske unije imaju vrlo različite uloge i članove, a treba ih razlikovati i od Vijeća Europe. 

Što je Vijeće Europe?

Vijeće Europe nije institucija Europske unije. To je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourguposvećena zaštiti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europski parlament?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europska komisija?

Što radi Vijeće EU?

Vijeće Europske unije, koje se neformalno naziva i Vijeće ministara, pregovara o zakonodavnim aktima EU-a i donosi ih, a čine ga ministri i ministrice nacionalnih vlada iz svih država članica s obzirom na područje politike o kojem se raspravlja.

Predsjedanje Vijećem EU-a svakih šest mjeseci preuzima druga država članica, a svake godine organizira se oko 70 do 80 sastanaka Vijeća.

Vijeće EU-a i Europsko vijeće su dvije glavne institucije EU-a, u koje se ubrajaju još i Europska komisija (EK) i Europski parlament (EP). Te institucije zajedno određuju smjer politike EU-a i imaju različite uloge u zakonodavnom postupku:

  • Europsko vijeće utvrđuje opći politički smjer i prioritete EU-a
  • Europska komisija podnosi prijedloge novih zakonodavnih akata
  • Vijeće EU-a i Europski parlament pregovaraju, dogovaraju se i zajednički donose europske zakonodavne akte

Europsko vijeće i Vijeće treba razlikovati od Vijeća Europe. Vijeće Europe nije institucija EU-a. Riječ je o međunarodnoj organizaciji sa širim članstvom i sjedištem u Strasbourgu koja štiti ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava.

Pročitajte i ovo Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika

Što radi Vijeće EU-a?

1. Pregovara o zakonima EU-a i donosi ih

Vijeće je nezaobilazan donositelj odluka u EU-u. U većini slučajeva Vijeće pregovara o zakonodavnim aktima i donosi ih zajedno s EP-om putem redovnog zakonodavnog postupka poznatog i kao "suodlučivanje".

Postupkom suodlučivanja koristi se u područjima politike za koja je nadležan samo EU ili su u zajedničkoj nadležnosti EU-a i država članica. U tim slučajevima Vijeće donosi zakone na osnovi prijedloga koje je podnijela Komisija.

2. Koordinira politike država članica

Vijeće je odgovorno za koordiniranje politika država članica u određenim područjima kao što su:

  • ekonomska i fiskalna politika

Vijeće koordinira ekonomsku i fiskalnu politiku država članica kako bi ojačalo ekonomsko upravljanje u EU-u, prati njihove proračunske politike i jača fiskalni okvir EU-a te se također bavi pravnim i praktičnim aspektima upotrebe eura, financijskim tržištima te kretanjima kapitala

  • obrazovanje, kultura, mladi i sport

Vijeće u tim područjima donosi okvire politike EU-a i planove rada kojima se utvrđuju prioriteti za suradnju između država članica i Komisije

  • politika zapošljavanja

Vijeće sastavlja godišnje smjernice i preporuke za države članice koje se temelje na zaključcima Europskog vijeća o stanju u području zapošljavanja u EU-u

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europsko vijeće?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Tko je europski ombudsman?

3. Razvija zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a

Vijeće definira i provodi zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a na osnovi smjernica koje utvrđuje Europsko vijeće. To uključuje razvojnu i humanitarnu pomoć EU-a, obranu i trgovinu.

Zajedno s Visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Vijeće osigurava jedinstvo, dosljednost i učinkovitost vanjskog djelovanja EU-a.

4. Sklapa međunarodne sporazume

Vijeće ovlašćuje Komisiju da u ime EU-a pregovara o sporazumima između EU-a i zemalja nečlanica te međunarodnih organizacija. Na kraju pregovora Vijeće na temelju prijedloga Komisije odlučuje o potpisivanju i sklapanju sporazuma.

Vijeće donosi konačnu odluku o sklapanju sporazuma, nakon suglasnosti EP-a (koja je potrebna u područjima na koja se primjenjuje postupak suodlučivanja) i ratifikacije sporazuma u svim državama članicama EU-a.

Sporazumi mogu obuhvaćati široka područja poput trgovine, suradnje i razvoja ili određene sektore kao što su tekstilna industrija, ribarstvo, carine, promet, znanost i tehnologija itd.

5. Donosi proračun EU-a

Vijeće s Parlamentom donosi proračun EU-a. Proračun se odnosi na razdoblje od jedne kalendarske godine. Obično se donosi u prosincu i na snazi je od 1. siječnja sljedeće godine.

Kako funkcionira Vijeće EU-a, detaljno možete vidjeti na službenim internetskim stranicama Vijeća.