Uragan Milton

FOTO/VIDEO Stiže "najgora oluja u 100 godina", Biden se oglasio: "Evakuirajte se, pitanje je života i smrti"

Očekuje se da će uragan Milton saveznu državu Floridu udariti tijekom srijede. Američke vlasti, uključujući i predsjednika Bidena, pozvale su stanovnike na evakuaciju.

Predsjednik Joe Biden upozorio je stanovnike Floride da bi uragan Milton mogao biti jedna od najgorih oluja koja je pogodila taj američki poluotok u zadnjih stotinu godina. Poručio je da se evakuiraju uoči uragana četvrte kategorije koji će se približiti u srijedu.

"Pitanje je života i smrti", rekao je Biden.

Milton trenutno nije uragan pete kategorije. Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi se mogao udvostručiti prije nego što udari Floridu u srijedu. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 Očekuje se da će oluja svom snagom udariti u gusto naseljeni grad Tampu manje od dva tjedna nakon što je državu pogodio razorni uragan Helene.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Stanovnicima Floride rečeno je da se pripreme za najveću evakuaciju u državi u posljednjih nekoliko godina. Govoreći u Bijeloj kući u utorak, predsjednik Biden je rekao da bi oluja mogla biti jedna od najgorih na Floridi u stoljeću.

"Evakuirajte se sada, sada, sada", rekao je stanovnicima Floride, obećavajući da će savezna vlada pomoći državi "prije, tijekom i nakon" udara uragana.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pripreme za uragan

Nacionalni centar za uragane upozorio je da su po život opasni olujni udari i štetni vjetrovi duž dijelova zapadne obale Floride mogući od kasnog utorka ili rane srijede.

Guverner Ron DeSantis rekao je da je Florida pripremila desetke skloništa za pomoć stanovnicima koji su ostali blokirani u oluji.

"Iskoristite današnji dan kao svoj dan da finalizirate i provedete plan koji će zaštititi vas i vašu obitelj", rekao je DeSantis stanovnicima u utorak.

Okruzi su u ponedjeljak počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a cestarine su obustavljene na cestama u zapadnoj i središnjoj Floridi.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Dugi redovi na benzinskim postajama počeli su se stvarati u južnoj Floridi, a neke postaje ostale su bez goriva.

Škole u nekoliko okruga zatvorene su tijekom utorka. Vijest o obustavi letova u utorak su podijelile i zračne luke u Tampi i Orlandu.

Helena pogodila SAD prije manje od dva tjedna

Prije manje od dva tjedna uragan Helene pogodio je jugoistok SAD-a, usmrtivši najmanje 225 ljudi. Još stotine ih je nestalo.

Najmanje 14 od tih smrtnih slučajeva bilo je na Floridi, gdje je 51 od 67 okruga sada pod hitnim upozorenjem kako se Milton približava.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Mnogi Hrvati sve teže žive, a u ovim slučajevima pomoći će država: Evo tko ima pravo na novčanu pomoć, ali i naknadu za stanovanje

Pročitajte i ovo pronađen u šumi Berba kestena završila tragično: Nestali muškarac pronađen mrtav

Pročitajte i ovo Tko bi rekao... Jeste li znali da u autu postoji ovaj skriveni gumb? Može vam spasiti život

Povezane teme