Građanski rat

Stanje u Darfouru se pogoršava

Slika nije dostupna
Situacija u području Darfura pogoršava se, a nasilje se pojačava, stoji u priopćenju što ga je potpisalo nekoliko organizacija za obranu ljudskih prava, koje optužuju sudansku vladu da potiče građanski rat.

U izvješću se odbacuju informacije sudanske vlade prema kojima se u regiji situacija poboljšava te se vladu optužuje za poticanje rata, za obustavljanje isporuke humanitarne pomoći te za pokušaj uvjeravanja UN-ova Vijeća sigurnosti da suspendira postupak protiv sudanskog predsjednika Omraal el-Bechira. 

U srpnju je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Luis Moreno-Ocampo zatražio izdavanje naloga za uhićenjem sudanskog predsjednika, kojim bi ga se optužilo za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Darfuru. Suci ICC-a još nisu objelodanili svoju odluku.

'Milijuni osoba žive pod prijetnjom od nasilja i ovise o humanitarnoj pomoći, čija se isporuka neprestano koči, a ponekad i u potpunosti blokira zbog nesigurnosti ili administrativnih prepreka', ocijenila je direktorica programa zločina čovječnosti iz organizacija Human Rights First, Julia Fromholz.

Zbog sukoba ili bombardiranja, sudanska je vlada u samo nekoliko mjeseci, između srpnja i listopada, na bijeg prisilila oko 90.000 civila, stoji u njihovu izvješću.