Ostaci iz rata

Srbija započela veliki projekt čišćenja Dunava: "Zaostala su eksplozivna sredstva..."

Nacistički brod u Dunavu Foto: Guliverimage
Srbija je iz Dunava izvukla prvi od stotinjak nacističkih brodova zaostalih iz Drugog svjetskog rata.

Izvađen je prvi brod potopljene njemačke riječne flote iz Drugog svjetskog rata s dna Dunava kod Prahova, objavio je srpski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić u srijedu i najavio da će se te operacije nastaviti u idućim mjesecima. 

Vesić je kazao da su njemačke snage potopile svoju dunavsku i crnomorsku riječnu flotu 1944. godine kako bi otežale prodor Crvenoj armiji u Dunav.

Najavio je da će ukupno iz Dunava biti izvađeno stotinjak nacističkih brodova. 

Pročitajte i ovo Šokantan slučaj Pronašli je zavezanu lancima za drvo duboko u šumi: Policiji rekla da joj je to napravio suprug, sada je otkrivena prava istina

"Svaki brod koji bude izvađen prolazi detaljnu kontrolu uz demontažu eksplozivnih sredstava koja su ostala u njima. Na fotografijama prvog broda vidi se koliko je ostalo eksplozivnih sredstava na brodovima. Sve se to nalazilo u Dunavu osam desetljeća", naveo je Vesić na Instagramu.

Dodao je da je Crvena armija uklanjala neke od brodova kako bi oslobodila plovni put krajem 1944., a potom i u proljeće 1945. godine.

"Otad, skoro osam desetljeća, ništa se nije poduzimalo u vezi s vađenjem njemačke nacističke riječne flote", istaknuo je Vesić.

Pročitajte i ovo Obitelj i prijatelji se opraštaju Srce stradale policajke Mare spasilo život: "Bila bi presretna kad bi znala..."

Kad proces bude završen, javnosti će biti omogućeno da vidi dio potopljene flote, koja 80 godina otežava plovidbu u tom dijelu Dunava.

Povezane teme