utrka s vremenom

Pronađeno još žrtava poplava, raste broj mrtvih u BiH: Traga se za nastalima, objavljeni novi detalji o kamenolomu

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Još se uvijek traga za nestalima nakon razornih poplava koje su pogodile BiH. Najmanje je 20 poginulih, od čega samo na području Jablanice, najteže nastradalog mjesta, njih 13. Traje potraga za još najmanje 10 nestalih.

U poplavama koje su prije tri dana razorile dijelove Bosne i Hercegovine poginulo je najmanje 20 osoba.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je u subotu da je broj žrtava u poplavama manji od onog koji je objavljen u petak i da je na području tog kantona stradalo 13 osoba. Službeni broj žrtava prethodno je bio veći jer su neke bile brojane više puta.

U nedjelju su na području Donje Jablanice izvučena dva tijela i sada je ukupan broj poginulih 20.

HGSS sudjeluje u potrazi

Na područje pogođeno poplavama i odronima u sjevernome dijelu Hercegovine u nedjelju stiže više desetaka spasilaca iz drugih zemalja, a tim HGSS-a od jučer je na terenu u potrazi za nestalima..

"Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) s psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica", potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka.

Dodao je da se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja.

Juka je dodao kako je veliki broj pripadnika hitnih službi na terenu zajedno s volonterima kako bi pružili pomoć unesrećenima.

Po procjenama Kriznoga stožera na području Jablanice i Konjica još uvijek se traga za između 10 i 15 osoba, što je veća brojka nego ona kojom se operiralo jučer. Juka je to objasnio kaotičnim stanjem i stalnim pristizanjem dojava o nestalima budući su brojna naselja bila posve odsječena od svijeta od noći s četvrtka na petak.

U nedjelju je pronađeno tijelo još jedne nestale osobe u Buturović Polju kod Konjica, javila je reporterka N1 BiH. Mještani tvrde da je izvučeno i drugo tijelo, ali za sada nema službene potvrde.

Brojni teški strojevi angažirani su kako bi se stiglo do unesrećenih. Tijekom protekle noći uspostavljen je prometni koridor prema naselju Buturović Polju kod Konjica, koje je jedno od najpogođenijih posljedicama poplava. Tamo je jedna osoba poginula, a traga se za više njih.

Nadležne službe rade na uspostavi telekomunikacijskih veza i opravku elektroenergetske infrastrukture. U nedjelju nisu zabilježena nova plavljenja i odroni.

Satelitske snimke kamenoloma

Istraga.ba piše kako satelitske snimke od 2018. godine do ove godine dokazuju da je iz kamenoloma iznad Donje Jablanice ilegalno eksploatiran granit. Istraga.ba je, koristeći Google Earth, uspjela dokumentirati strojeve koji su bili aktivni u kamenolomu koji je, prema tvrdnjama premijera Federacije, “posljednje četiri godine bio zatvoren”.

Upravo u tom kamenolomu uslijed obilnih padalina nastala je akumulacija koja je pokrenula kamenu lavinu koja se sručila na kuće u Donjoj Jablanici.

Načelnik GSS-a Prenj Konjic Almir Karkelja je za Avaz potvrdio da se njegova spasilačka ekipa probila duboko u Klis i da je u tijeku akcija evakuacije u Lipovcima i u Konjicu.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca je objavio da je Europska unija spremna pomoći BiH.

"EU stoji uz BiH. BiH je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a. Timovi za reagiranje stižu na mjesto događaja. BiH je punopravna članica EUCPM-a od rujna 2022. godine. Bosanskohercegovački timovi su sudjelovali u spasilačkim misijama u Sloveniji i Turskoj. Solidarnost na djelu", napisao je na X-u.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Odgođeni izbori u mjestima pogođenim poplavama

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima građani te zemlje imaju priliku izabrati nove lokalne vlasti u gradovima i općinama te u distriktu Brčko.

Na osmim po redu lokalnim izborima od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nešto više od 3,4 milijuna registriranih birača treba izabrati 3200 gradskih i općinskih vijećnika te 143 gradonačelnika odnosno načelnika općina, za što se natječe više od 29 tisuća kandidata koliko ih je na različitim izbornim listama.

Svi oni ipak neće biti izabrani glasanjem koje će biti provedeno tijekom dana jer su izbori u cijelosti odgođeni u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu koji su najteže pogođeni bujičnim poplavama ranije ovog tjedna, dok su u Fojnici izbori odgođeni na tri biračka mjesta.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) naknadno će odlučiti kada će se tamo glasati, a izbornim zakonom za to je predviđen rok u rasponu od sedam do 30 dana.

Na ovim lokalnim izborima sudjeluje 110 političkih stranaka, 58 koalicija te više od stotinu neovisnih kandidata.

Na nekima od biračkih mjesta ove će se godine testirati uporaba novih tehnoloških rješenja koja bi trebala smanjiti zloporabe pri glasanju i utvrđivanju rezultata izbora. Tako će na 165 od oko pet tisuća biračkih mjesta identitet birača biti provjeravan elektronski a ispunjeni glasački listići brojat će se skeniranjem.

Regularnost izbora nadzirat će više od 400 promatrača iz inozemstva.

Glasačka mjesta ostaju otvorena do 19 sati a prvi preliminarni rezultati očekuju se u kasnim večernjim satima.

Najavljeno još kiše

U Bosni i Hercegovini u jutarnjim satima i tijekom prijepodneva se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi u većem dijelu Bosne i ponegdje na sjeveru Hercegovine. Poslijepodne su lokalni pljuskovi mogući na istoku i jugoistoku Bosne i na sjeveru i jugoistoku Hercegovine.

Pročitajte i ovo Pitanje budućnosti Hrvatska ima ozbiljan problem, mnogi i zbog ovoga odlaze: ''Ljudi se i dalje boje i srame potražiti pomoć''

Pročitajte i ovo predizborni skup Vratio se na mjesto zločina i doveo neočekivanog gosta: "Ako to ne učini, ovo će biti posljednji izbori"

Povezane teme