Pomagao i Garmin

Spasilački timovi na terenu u Jablanici: "Teren je opasan i vlažan, kuće i dalje nisu sigurne za život"

Bosnu i Hercegovinu pogodile su velike poplave zbog kojih je osim velike materijalne štete došlo i do gubitaka života. Timovi Civilne zaštite Republike Hrvatske također su otišli na teren pomoći u akcijama spašavanja i potrage. S njima je razgovarala novinarka Dnevnika Nove TV Babara Štrbac.

Hrvatski tim Civilne zaštite pomaže u akcijama spašavanja i potrage u Bosni i Hercegovini. S Karlom Jendrićem, strukturalnim arhitektom, i Nikom Markoč iz Civilne zaštite razgovarala je novinaarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Na terenu je 37 pripadnika hrvatskog tima Civilne zaštite", najavila je novinarka Štrbac.

Gošća Nika Markoč rekla je da su s akcijom pretrage započeli u 8 sati ujutro.

"Pružili smo svoje specijalnosti, prvenstveno potražne pse budući da lokalno taj resurs nije dostupan. Psi su navodili pretrage i iskapanja na terenu.

Teren je iznimno zahtjevan. Riječ je o klizištima koja se sastoje od kamenja, šljunka, pijeska i mulja koji prekidaju tijek mirisa na terenu.

Posljedice u selu su strašne. Tu smo da pokušamo pomoći lokalnom stanovništvu", rekla je.

Upitan kako se ovakvo nešto moglo dogoditi i jesu li mještani sada sigurni, Karlo Jendrić rekao je da se s razlogom boje.

"Teren je pun i dalje otpadnog materijala, kamenja i vode, tlo je vlažno pa je moguće klizište. Ne očekuje se novi odron kamenja, ali kuće koje još stoje mogle bi otkliznuti niže. Nije ovdje sigurno za život" rekao je.

Ispričao je kako je i sama potraga bila opasna.

"Pazilo se kako se pristupa oštećenim građevinama. Kolega i ja bili smo stručni savjetnici i tako ćemo i nastaviti", rekao je.

U potrazi je pomagao i potražni pas Garmin.

Pročitajte i ovo Stotine snimaka Sud donio šokantnu odluku: Snimke silovanja Gisèle Pelicot bit će javno objavljene

Pročitajte i ovo Doznaje Dnevnik Nove TV Stigle loše vijesti za vozače: Cijene goriva će od utorka biti veće

Pročitajte i ovo moguća prisutnost bakterija Nemojte ju piti! Povlači se voda jednog proizvođača