Solana u Bejrutu, raste broj ubijenih civila

Slika nije dostupna
Novo, drugo današnje raketiranje Haife, trećeg izraelskog grada po veličini, i još dvaju manjih gradova na sjeveru zemlje uslijedilo je s libanonskog teritorija oko 14 sati po mjesnom vremenu, izvijestila je izraelska vojska.

- Nekoliko je raketa palo na Haifu, Nahariyu i Shavei Zion, rekao je za France presse glasnogovornik izraelske vojske, ne objavivši je li u napadima bilo ozlijeđenih. Nahariya i Shave Zion od libanonske su granice udaljeni samo nekoliko kilometara. 

U nedjelju ujutro je u raketiranju Haife poginulo osam osoba, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno, od kojih pet teže. 

Libanonski bolnički izvori objavili su da je od srijede kada su počeli izraelski napadi ubijeno preko 100 osoba.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz danas je rekao kako izraelska vojska neće oklijevati napasti bilo koju bazu iz koje pripadnici Hezbolaha budu raketirali izraelski teritorij, "bez obzira gdje se nalazila".

Sirijska je vlada najavila Izraelu oštar i brz odgovor na mogući napad na svoj teritorij, nakon što je u subotu izraelska vojska nekoliko puta pogodila libanonsko-sirijsku granicu. Posljednja dva dana sve više stanovnika Libanona s djecom i vrećicama u rukama pješke bježi preko granice u Siriju. Točan broj izbjeglih libanonska vlada još nije objavila.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana stigao je u nedjelju u Bejrut, petoga dana najžešćih sukoba između libanonskih gerilaca i izraelske vojske od 1982.

Libanonski dužnosnici izvijestili su kako bi se Solana trebao sastati s premijerom Fuadom Siniorom.

Izraelska vojska upozorila je u nedjelju libanonske civile da napuste jug zemlje. Libanonske snage sigurnosti procjenjuju da se Izrael priprema na žestok udar na područje uz južnu libanonsku granicu s Izraelom. Tisuće ljudi napušta to područje.

Povezane teme