Nema cjepiva

Opasan virus koji prenose insekti stigao u Europu: "Stvari bi mogle postati nezaustavljive"

Ilustracija, bolest Foto: Getty Images
Oropouche virus kojeg prenosi ljenjivac otkriven je prvi put u Europi, nakon što je dvoje ljudi preminulo u Brazilu.

U lipnju i srpnju u Europi je prijavljeno 19 slučajeva Oropouche virusa, prema Europskom centru za kontrolu bolesti. Dvanaest ih je zabilježeno u Španjolskoj, pet u Italiji i dva u Njemačkoj.

Bolest se uglavnom širi ubodima insekata, uključujući komarce i potječe od blijedogrlih ljenjivaca. Trenutno ne postoji cjepivo za liječenje virusa, koji dolazi iz iste obitelji bolesti koja uključuje Zika virus i denga groznicu.

"Definitivno bismo se trebali zabrinuti. Stvari se mijenjaju i mogle bi postati nezaustavljive", rekao je Dr. Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial Collegeu u Londonu za The Telegraph, prenosi Independent.

Osamnaest slučajeva zabilježenih u Europi prijavilo je nedavno putovanje na Kubu, a jedan slučaj iz Italije putovao je u Brazil.

Simptomi bolesti i kako se zaštititi

Oropouche može uzrokovati glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i zglobovima, a povremeno i teže simptome, koji traju oko četiri dana. ECDC je rekao da su smrtni ishodi izuzetno rijetki i da je oporavak od bolesti uobičajen.

Dva smrtna slučaja uzrokovana Oropoucheom prijavljena s u Brazilu kod dviju mladih žena koje nisu imale nikakvih drugih zdravstvenih problema.

Europsko zdravstveno tijelo savjetovalo je ljudima koji putuju u pogođena područja da koriste zaštitne mjere kako bi smanjili rizik od ugriza insekta, kako tijekom aktivnosti na otvorenom tako i u kućama, a to uključuje korištenje repelenata za insekte i nošenje odječe dugih rukava i dugih hlača.

Pročitajte i ovo Potvrdio ministar obrane Dva Rafalea sudarila se iznad Francuske: Jedan pilot se spasio, za dvojicom se još traga

Pročitajte i ovo Policija upozorava Roditelji, oprez: Prevaranti udaraju na roditeljske emocije kako bi se dočepali novca