Sukob na poluotoku

Panika u predsjedničkoj rezidenciji, iz susjedstva doletjela hrpa smeća: "Ako se procijeni da predstavlja prijetnju..."

Baloni sa smećem Foto: Afp
Balon sa smećem iz Sjeverne Koreje pao je u predsjednički kompleks u Seulu. Novi incident jedan je u nizu u pogoršanju odnosa dviju Koreja. Sukob na poluotoku sada bi se mogao proširiti na Ukrajinu

Smeće koje je nosio balon iz Sjeverne Koreje palo je u četvrtak unutar južnokorejskog predsjedničkog kompleksa u glavnom gradu Seulu usred rastućih napetosti između dvaju susjeda. Sigurnosna služba južnokorejskog predsjednika je rano jutros pronašla smeće koje je nosio balon prije nego što je eksplodirao.

"Nakon sigurnosnog pregleda, služba je sakupila predmete nakon što je potvrdila da ne sadrže prijetnju ili opasnost od zaraze", dodala je služba. 

Ovo je drugi put da je jedan od sjevernokorejskih balona za smeće pao u kompleks predsjedničkog ureda Južne Koreje. Prekogranični baloni jedan su od elemenata nedavnog pogoršanja međukorejskih odnosa, do kojeg je došlo nakon izbora konzervativnog južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola u proljeće 2022.

Pronađeni su baloni s predmetima iz kućanstva, uključujući papir, vinil i plastične boce, tvrdi južnokorejska vojska. Neki baloni za smeće nosili su gnojivo, piše ABC News.

Baloni sa smećem Foto:Afp

Sjeverna Koreja lansirala je ukupno 5500 balona za smeće u Južnu Koreju u 22 navrata od 28. svibnja do 23. rujna ove godine, rekao je prošlog mjeseca Lee Sung-joon, glasnogovornik južnokorejskog Združenog stožera. Lee je u rujnu, nakon lansiranja 120 balona, ​​rekao da će Seul razmotriti vojnu akciju da ih sruši ako bude potrebno.

Smeće iz Sjeverne Koreje Foto:Afp

"Ako se procijeni da sjevernokorejski baloni za smeće predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti naših građana ili da su prešli granicu, vojska će poduzeti oštru vojnu akciju", rekao je.

Južnokorejske građanske skupine također su puštale balone preko granice. Takvi baloni često su nosili rižu, osnovne lijekove i letke koji kritiziraju režim vođe Kim Jong Una. Sjeverna Koreja je više puta prosvjedovala protiv takve akcije i zaprijetila odgovorom.

Eskalacija neprijateljstva

Neprijateljstvo dviju Koreja ovog je mjeseca bilo posebno naglašeno. Seul je rekao da je Sjeverna Koreja digla u zrak dvije granične ceste i zaprijetila da namjerava trajno zatvoriti granične pristupne rute prema jugu, a južnokorejske trupe uz granicu ispalile su kao odgovor hice upozorenja. 

Sukob na Korejskom poluotoku sada bi se mogao proširiti na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Zabrinutost raste Amerikanci potvrdili: "Sjevernokorejski vojnici su u Rusiji, imamo dokaze"

Pročitajte i ovo Posjetio raketne baze Kim Jong Un zaprijetio: "To zahtijeva temeljito i oštro protudjelovanje naših nuklearnih snaga"

Pročitajte i ovo napeto na dalekom istoku Dramatično televizijsko obraćanje: "Ako nađemo još jedan, objavit ćemo rat!"

Pročitajte i ovo Tenzije na poluotoku Proglasili ih neprijateljskom zemljom: Minirali sve cestovne i željezničke veze s njima