Novi rat na pomolu?

Sjeverna Koreja zaprijetila ratom Južnoj!

Slika nije dostupna
Sjevernokorejska vojska danas je, u prvoj javnoj izjavi Glavnog stožera Sjevernokorejske narodne vojske u posljednjih deset godina, Južnoj Koreji zaprijetila ratom.

Poruka glasnogovornika Sjevernokorejske narodne vojske pročitana je na državnoj televiziji, a u njoj se ističe da će južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak i 'njegove ratnohuškačke vojne marionete' prisiliti Sjevernu Koreju na snažan vojni odgovor 'koji će ih zbrisati'.

Priopćenje je objavljeno u vrijeme kada Sjeverna Koreja optužuje Južnu za slanje vojnih brodova u njezine vode. Dvije su zemlje u dugotrajnom sporu zbog dijela Južnoga mora. Južnokorejski predsjednik Lee osudio je tu izjavu, a Južnokorejska vojska povećala je stupanj pripravnosti.

Analitičari ističu da je sjevernokorejskoj izjavi svrha pojačati pritisak na Južnu Koreju kako bi promijenila svoju politiku prema Pjongjangu. Odnosi dviju zemalja pogoršali su se prošle godine, otkako je konzervativni Lee preuzeo dužnost u Seulu i čvršće se postavio prema Sjevernoj Koreji.

Povezane teme