Obnavljanje postrojenja

Sjeverna Koreja nastavlja s nuklearnim programom

Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja nastavlja s nuklearnim programom, a trenutno obnavlja i modernizira nuklearni kompleks u Yongbyonu, izjavio je južnokorejski ministar obrane Kim Tae-Young.

U govoru pred južnokorejskim zastupnicima u parlamentu, kineski je ministar naglasio kako Sjeverna Koreja priprema teren za gradnju i počinje graditi nove objekte. Prema južnokorejskim izvorima u Yongbyonu su podignute dvije nove zgrade uz rashladni toranj srušen 2008. godine.

Izjave Kim Tae-Younga potvrđuju objavu Instituta za međunarodnu znanost i sigurnost (ISIS) iz Washingtona. ISIS je tada objavio kako se na satelitskim snimkama vide građevinski radovi čija svrha nije jasna.

Inače, u Yongbyonu je smješten pogon za proizvodnju plutonija koji se koristi u proizvodnji atomskog oružja. Američka obavještajna agencija CIA smatra da Pjongjang ima dovoljno plutonija za izradu šest do osam atomskih bomba.

>> Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim ratom

>> Sjeverna Koreja najavila jačanje svojih nuklearnih pogona

Sjeverna Koreja zatvorila je Yongbyon 2007. na temelju ugovora koji je plod pregovora Šestorice (SAD, Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija i Kina), a svrha mu je da suzbije nuklearne ambicije Pjongjanga. Ipak, Sjeverna Koreja je u travnju 2009. napustila šesteročlane pregovore i mjesec dana poslije izvela nuklearni pokus. (Hina)

Povezane teme