Odgovor na prijetnje

Sjeverna Koreja najavila jačanje svojih nuklearnih pogona

Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja bi trebala osnažiti svoje snage 'nuklearnog odvraćanja' kao odgovor na prijetnje Sjedinjenih Američkih Država, rekao je zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Pak Kil-yon.

'Sve dok američki nuklearni nosači zrakoplova plove morima oko naše zemlje, ne možemo odustati od nuklearnog naoružanja za odvraćanje, već bi ga trebalo ojačati', rekao je na Općoj skupštini UN-a. 'To je pouka koju smo izvukli', dodao je. 'Sjedinjene Američke Države nisu branitelj, već remetitelj mira', rekao je Pak.

>> Upozorenje Pjongjangu: SAD i Južna Koreja započeli vojnu vježbu

Međutim, poslije je rekao da je službena politika Pjongjanga i dalje moguća 'denuklearizacija i Korejskog poluotoka... i svijeta'. 'Naša nuklearna oružja nisu za napad ili zastrašivanje drugih, nego sredstvo odvraćanja i samoobranu... kako bi se suprotstavilo vanjskoj agresiji i napadu', rekao je Pak.

Dodao je da je Sjeverna Koreja, kao 'odgovorna država s nuklearnim oružjem', spremna pridružiti se međunarodnim nastojanjima da se spriječi širenje nuklearnog oružja i sigurno upravlja nuklearnim materijalima 'jednakopravno s drugim državama s nuklearnim oružjem'. (Hina)