Eskalacija sukoba

Stručnjak za sigurnost upozorava: "Ako se ova zemlja uključi, imamo veliki problem u cijelom svijetu"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stručnjak za sigurnost Ante Letica za Dnevnik Nove TV objasnio je kako su elektronički uređaji koje koriste članovi Hezbolaha pretvoreni u eksplozivne naprave te jesu li ove eksplozije uvertira u veće operacije na Bliskom istoku.

Nakon što je u nezapamćenim napadima uređajima na libanonski Hezbolah poginulo najmanje 15 osoba, a tisuće ljudi je ranjeno, diljem svijeta traži se odgovor na pitanje kako je moguće da su tisuće uređaja pretvorene u eksplozivne naprave i koliko takvih uređaja još ima.

Novinarka Dnevnika Nove TV Bruna Papić razgovarala je s Antom Leticom, bivšim obavještajcem i sigurnosnim stručnjakom, i provjerila mogu li te eksplozije biti uvertira u veće operacije kao što je to danas rekao i glavni tajnik UN-a António Guterres

"Ovo je jedna dugotrajna operacija. Izraelci su vjerojatno presreli korespondenciju Hezbolaha u smislu traženja pejdžera s obzirom na to da su pametne telefone napustili kao sredstvo komuniciranja znajući za nadmoć službe izraelske vojske. Oni su to presreli, pripremili te pejdžere, zalijepili logo firme s Tajvana, prodali preko mađarske firme, poslali u Libanon i to su uzeli pripadnici Hezbolaha", objasnio je složenu operaciju Ante Letica i dodao da su pejdžeri vjerojatno trebali eksplodirati onoga trenutka kada započne napad izraelskih snaga na položaj Hezbolaha.

Cilj je bio izazivanje kaosa i brojne žrtve.

"Vjerojatno je ta akcija zapravo malo poranila, ali također je nanijela velike žrtve i unijela nesigurnost i kaos u redove Hezbolaha", zaključio je stručnjak.

Pretpostavka je da je to bilo izvedivo jer je izraelska služba upala u komunikacijski kanal. 

"Svaki komunikacijski uređaj može biti smrtonosno oružje i na razne načine. U ovom slučaju vjerojatno je bio ugrađen visoko brizantni eksploziv s tri do pet grama, koji je u kombinaciji s litijskom baterijom izazvao tolike štete i žrtve", rekao je Letica.

Hezbolah sada mora odgovoriti, a tek će se vidjeti na koji način.

"Centralno je pitanje kako će reagirati Iran, hoće li se priključiti tom odgovoru Hezbolaha, s obzirom na to da je već dobio upozorenje Sjedinjenih Država da ne odgovara i da ne eskalira rat. Ako se uključi Iran i ako to bude brutalan odgovor Izraelu, Izraelci će odgovoriti još brutalnije i onda imamo veliki problem, ne samo na Bliskom istoku nego i u cijelome svijetu", kaže stručnjak za sigurnost Ante Letica.

Pročitajte i ovo Kaotični prizori Nove eksplozije uređaja koje koristi Hezbolah, raste broj mrtvih: Vojska poslala upozorenje

Pročitajte i ovo Izgubio mandat Mislav Kolakušić želi natrag u Sabor: Zaprijetio ustavnom tužbom

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.